...

Bouw van nieuwe onderdoorgang in station Aalst

station aalst

Bouw van nieuwe onderdoorgang in station Aalst start begin 2016

NMBS, Infrabel, De Lijn en de stad Aalst bouwen de stationsomgeving van Aalst uit tot een vlot verkeersknooppunt. Na de heraanleg van het Statieplein en omliggende straten, het Werfplein, het nieuwe busstation en de nieuwe fietsenstalling is het binnenkort de beurt aan de nieuwe onderdoorgang in het station Aalst. Ruimte Vlaanderen heeft hiervoor onlangs de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. De werken starten begin 2016 en in 2018 moet alles klaar zijn.

De nieuwe onderdoorgang voor voetgangers en fietsers komt op de plaats van de huidige diensttunnel in het station Aalst. De onderdoorgang wordt 8 meter breed en 4 meter hoog, met langs de ene kant liften en trappen en langs de andere kant een fietspad.

De onderdoorgang krijgt vier transparante liften. Dankzij deze liften kunnen minder mobiele reizigers en reizigers met veel bagage of kinderwagen de perrons vlotter en comfortabeler bereiken. De huidige onderdoorgang blijft in gebruik.

De nieuwe tunnel zal later aansluiten op een nieuw NMBS-dienstgebouw en een nog te bouwen parkeergebouw en fietsenstalling. Er is ook projectontwikkeling gepland.

Het fietspad in de nieuwe onderdoorgang zal aansluiten op een nog te bouwen fiets- en voetgangersbrug over de Dender waardoor er een nieuwe snelle verbinding ontstaat tussen linker-en rechteroever.