Duurste LEGO set ooit onder de hamer

legoDuurste LEGO set ooit onder de hamer

Komende week wordt bij online veilinghuis Catawiki een bijzondere LEGO set geveild. Het gaat om een ongeopende doos van de duurste LEGO set die er bestaat, het ruimteschip de Millennium Falcon uit de Star Wars films. Deze set werd in 2007 in beperkte oplage door LEGO op de markt gebracht. De set, met ruim 5.000 steentjes, was toen de grootste LEGO set ooit en koste nieuw maar liefst 500 euro. Veel van de mensen die de set toen hebben gekocht konden de verleiding niet weerstaan en hebben het schip in elkaar gezet. Ongeopende dozen zijn daarom nu erg zeldzaam en inmiddels behoorlijk in waarde gestegen. Voor een ongeopende doos hebben LEGO verzamelaars vaak duizenden euro’s over. Veilingmeester Gerben van IJken, LEGO -expert bij Catawiki, verwacht dan ook dat deze bijzondere LEGO set tussen de 5.000 en 6.000 euro gaat opbrengen.

Bijzondere set
Veilingmeester van IJken geeft aan dat het niet zomaar om een LEGO set gaat. ”Met 5.195 steentjes was de zogenoemde ‘Ultimate Collectors Edition’ toentertijd de grootste LEGO doos ooit. Het uiteindelijke resultaat is een ruimteschip van LEGO zo groot als een salontafel, 84 centimeter lang, 56 centimeter breed en 22 centimeter hoog. Het in elkaar zetten kon weken in beslag nemen. Alleen de ‘Taj Mahal’ set die in 2008 werd uitgebracht is met 5.922 steentjes groter”.

LEGO verzamelaars
Sinds het begin van LEGO in de jaren ’40 zijn er veel mensen die LEGO verzamelen. Vooral de oude dozen en sets die zijn uitgeven in beperkte oplage zijn erg gewild. ”De Millenium Falcon set is zonder twijfel één van de meest gezochte LEGO sets ooit gemaakt en naar mijn mening ook de mooiste. Wat deze set zo bijzonder maakt is dat de doos nog puntgaaf is en volledig ongeopend. Ik verwacht dan ook dat er door LEGO verzamelaars uit de hele wereld zal worden meegeboden”, aldus veilingmeester van IJken.

De veiling is inmiddels gestart en duurt tot en met vrijdag 5 juni
De veiling is te bekijken via www.catawiki.be/legostarwars