Voorronde Belgische inzending van het Eurosongfestival

micVlaams volksvertegenwoordiger Joris Poschet pleitte in de commissie Media voor een gezamenlijke voorronde voor de Belgische inzending van het Eurosongfestival, met VRT én RTBF. Op dit moment bestaat er een alternerend systeem. Nochtans heeft een gezamenlijke voorronde een aantal voordelen. “Want wat indien Loïc Nottet het Eurosongfestival had gewonnen? Wie zou dan het zangfestival organiseren? Je krijgt wrevel tussen de VRT en de RTBF. Terwijl geen van beiden de kosten van de organisatie alleen kunnen dragen” aldus Poschet.

Het Eurosongfestival vierde dit jaar haar 60ste verjaardag. Oostenrijk had dit jaar de eer om de liedjeswedstrijd te organiseren. Dit had het te danken aan de winnares van vorig jaar, Conchita Wurst. De traditie wil namelijk dat de openbare omroep van het winnende land de eerstvolgende editie organiseert. De organisatie van de grootste zangwedstrijd heeft wel een zeker kostenplaatje. De Oostenrijkse openbare omroep voorzag namelijk een budget van maar liefst 20 miljoen euro.

Vlaams volksvertegenwoordiger Joris Poschet vroeg in de commissie Media aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz of een gezamenlijke voorronde niet overwogen kan worden. Op dit moment bestaat in België een alternerend systeem. Het ene jaar is het aan de VRT, het andere aan de RTBF. Een gezamenlijke organisatie zou echter een aantal voordelen met zich meebrengen. “De afgelopen jaren stelden we vast dat de VRT een Waalse kandidaat stuurde en dat Vlamingen in RTBF-inzendingen zaten. Daarbij houd ik mijn hart vast indien we het songfestival ooit nog eens winnen. Dat zal gegarandeerd leiden tot gekibbel. Terwijl een gezamenlijke inzending en mogelijke organisatie de zaken zoveel eenvoudiger zou maken. Daarbij is het nog maar de vraag of de VRT of de RTBF in hun eentje zo’n 20 miljoen euro kunnen ophoesten,” stelt Joris Poschet.

Bovendien bleek uit de masterproef van de wiskundestudent Filip Moons dat de Belgische televoter bij de besten is om de overwinnaar aan te voelen. Met “Belgium: twelve points” maak je statistisch gezien een goede kans op de eindoverwinning. “Als onze televoters talent zo goed erkennen, laat ze de overwinnaar in eigen land dan spotten. Samenwerking tussen VRT en RTBF wordt dus dé sleutel tot overwinningen,” aldus Poschet.

Minister Gatz liet weten het voorstel niet ongenegen te zijn. Hij refereerde naar Zwitserland, waar de drie taalgroepen elk een aantal kandidaten afvaardigen voor de nationale voorronde. De bal ligt in het kamp van de VRT en de RTBF.