De bruiden van IS

Telefacts LaatTelefacts Laat: De bruiden van IS

Vorige week nog werden in Antwerpen zeven extremistische moslima’s veroordeeld voor hun betrokkenheid bij Sharia4Belgium. Vier van hen waren niet op hun proces omdat ze nog steeds in Syrië zitten. Hetzelfde scenario deed zich eerder dit jaar voor in Groot-Brittannië. Daar vertrokken twee goed geïntegreerde Britse moslimmeisjes van 16 halsoverkop naar Syrië. Niet om kalasjnikovs te hanteren, maar om ze te gebruiken als een veel efficiënter wapen… voor uithuwelijking en om toekomstige jihadi’s voort te brengen.

Naar schatting 550 westerse meisjes hebben zich aangesloten bij terreurorganisatie Islamitische Staat. IS richt zich met gladde propaganda specifiek op meisjes, die ze nodig hebben om hun kalifaat uit te bouwen. “Het zijn net pedofielen”, zegt Aamer Anwar, de advocaat van de familie van Aqsa Mahmood, die naar Syrië is vertrokken. “Ze zetten hun klauwen in jonge mensen en trekken hen weg van ons.”

Maar geradicaliseerde vrouwen als Aqsa zijn ook het perfecte uithangbord om jonge meisjes in het Westen te overhalen om naar Syrië en Irak te komen. Foto’s van katten en typische tienertips en -vragen op sociale media wisselen ze naadloos af met extremistische boodschappen. “Het werkt veel beter dan alleen maar te hameren op wat niet goed is, dat schrikt af”, legt onderzoekster Katherine Brown van het King’s College in Londen uit. “Ze willen tonen dat je nog altijd helemaal jezelf kan zijn in Irak en Syrië, maar dat het daar veel beter is.” De nieuwe toekomst die de propagandavideo’s hen voorspiegelen, blijkt echter al gauw de hel te zijn.

Telefacts Laat: De bruiden van IS (Woensdag 27 mei 2015 om 22.25 bij VTM)