Geraardsbergen – herdenking 200 jaar Waterloo

200 jaar waterlooGeraardsbergen – herdenking 200 jaar Waterloo – Op 29 mei 1815 ontvouwde zich een indrukwekkend schouwspel aan de Gavermeersen, het huidige Provinciaal Domein De Gavers. Meer dan 6000 Engelse ruiters verzamelden er ter inspectie van hun troepen in voorbereiding op de slag bij Waterloo, waar Napoleon Bonaparte op 18 juni 1815 definitief verslagen zou worden. De troepenschouwing was een soort teambuilding avant la lettre, en was een dermate overweldigend spektakel dat bij de lokale bevolking een enorme indruk naliet. Hierdoor zijn er verschillende historische bronnen van dit gebeuren terug te vinden, die het schouwspel uitgebreid beschrijven. Provinciaal Domein De Gavers en de stad Geraardsbergen sloegen de handen in elkaar om deze memorabele gebeurtenis op gepaste wijze te herdenken.

De herdenking start om 19.30u., ter hoogte van Jeugdverblijf ‘t Schipken. De toegang is gratis. Parkeren gebeurt best op parking A, vanwaar een gratis oversteek van de Gaversplas met de overzetboot aangeboden wordt tot aan ‘t Schipken. Op het programma staan de plechtige onthulling van een gedenkplaat met opluistering door dichter Rik Van Damme en KSA Geraardsbergen.

Op vrijdag 28 mei zetten leden van de UBA Geraardsbergen – de Koninklijke Unie van Belgische Zendamateurs – een zendstation op dat wereldwijd contacten tot stand zal brengen. Deze uitzendingen gebeuren in morse, van op de plek waar 200 jaar geleden de bevelvoerders de Dender overstaken naar de Gavermeersen. Het radiocontact vanuit deze historische plek exact 200 jaar later is een markante gebeurtenis. Ook op zaterdag 29 mei zenden de radioamateurs er uit, maar dan met het gesproken woord in de HF, VHF en UHF frequentiebanden. En wat heeft Napoleon nu eigenlijk te maken met telegrafie? Ruim voor de Slag van Waterloo was er al een optische telegrafische verbinding tussen Parijs, Rijsel en Brussel, met tussenstations in Sint-Maria-Oudenhove, Sint-Antelinks, Pamel en Dilbeek. Al ten tijde van de Franse revolutie werden op die manier heel snel berichten over vijandelijke troepen over grote afstanden doorgegeven.

Herdenking Troepenschouw Gavermeersen – vrijdag 29 mei om 19.30 uur