...

Opruimingsactie van spooknetten in Noordzee

Haven zeebrugge - Opruimingsactie van spooknetten in Noordzee

Opruimingsactie van spooknetten in Noordzee

Zondagmorgen om 6.30 uur zwaaide Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) in Nieuwpoort de ecoduikers uit. 12 milieubewuste duikers vertrokken daar voor hun eerste ecoduikerstrip van 2015.

De ecoduikers verwijderen fantoom-netten of ‘spooknetten’ van 2 wrakken in de Noordzee. Deze afgescheurde of verloren visnetten blijven namelijk onder water verder functioneel en doden zo onnodig veel vissen en Noordzeekrabben. De bovengehaalde netten worden nadien opgehaald door Stichting Duurzame Visserij Ontwikkeling. Daarna worden de oude netten door Healty Seas gerecycleerd naar sokken en/of badmode.

In 2014 werd 538 kg afval uit de Noordzee opgedoken en gerecycleerd door Ecoduikers vzw en haar partners. Voor 2015 is er een verdubbeling van het aantal expedities voorzien.

Sabine Vermeulen is zelf ook actief bij wrakkenopruimacties. Met een duikersgroep haalt ze achtergebleven giftig vislood boven. Op haar initiatief werd in het Beneluxparlement een aanbeveling gestemd om milieuvriendelijke alternatieven voor vislood te promoten. Ook de sensibilisering van de gebruikers van lood om te vissen is opgenomen in deze aanbeveling. Vermeulen heeft ook een resolutie hierover klaar om in te dienen in het Vlaams Parlement.