Onbekende Vlamingen op korenmarkt in Gent

onbekende vlamingenOnbekende Vlamingen palmen korenmarkt Gent in

Vandaag palmden enkele onbekende Vlamingen met een beperking de korenmarkt in. Ze boden voorbijgangers koffie en koekjes aan en nodigden hen uit om in een tent een interessant gesprek aan te gaan met iemand met een beperking. Heel wat voorbijgangers reageerden enthousiast en spraken met mensen met een beperking in de tent.

De aanleiding hiervoor is de Europese ‘Onafhankelijk Leven dag’ of ‘Independent Living Day’. Want het gaat over allemaal mensen die ondanks hun beperking zo onafhankelijk mogelijk leven. Tijdens het gesprek in de tent of door voorbijgangers aan te spreken, vertelden ze iets meer over drempels in de samenleving voor personen met een beperking en hoe zij die overwinnen. Maar ze waren ook benieuwd naar wat voorbijgangers en de tentbezoekers te vertellen hebben. Met gewone gesprekken van mens tot mens ervaren voorbijgangers dat personen met een beperking net zoals iedereen hun leven richting willen geven en deelnemen aan de samenleving.

Dat leverde interessante gesprekken op:

“Stel dat jullie ooit overkomt en jullie hebben een handicap, willen jullie dan liefst naar een voorziening waar je goed verzorgd wordt of blijven jullie liever thuis, waar je zelf kan beslissen over wanneer je eet, koffie drinkt en gaat slapen?” Dat vroeg Hendrikje aan een groep jonge meisjes. Ze antwoordden unaniem “thuis”.

De European Independent Living Day is een initiatief van ENIL, een organisatie die over heel Europa opkomt voor de rechten van mensen met een beperking. In Vlaanderen geeft Onafhankelijk Leven vzw invulling aan deze dag door de ‘ontmoet een onbekende’ actie te organiseren. Doorheen heel Europa organiseerden mensen met een beperking op deze dag sensibiliserende acties.