Nationale kampioenschappen disco, streetdance en showdance

dansligaNationale kampioenschappen disco, streetdance en showdance

Het dansseizoen zit er bijna op: dit weekend vinden de nationale kampioenschappen disco, streetdance en showdance plaats, die de afsluiter vormen van het seizoen. Dansers in die verschillende dansstijlen hebben een heel seizoen toegewerkt en –geleefd naar dit moment: de kans om nationaal kampioen te worden.

De kampioenschappen disco (1 mei, Herselt) en street- en showdance (3 mei, Genk) vormen het sluitstuk van het wedstrijdseizoen in het actuele dansen. Een heel seizoen hebben de dansers gewerkt om selecties te behalen voor die kampioenschappen en het zo te kunnen opnemen tegen anderen, met als inzet de nationale titel.

De kampioenschappen worden dit jaar ook extra spannend voor de dansers, aangezien de wedstrijden sinds dit seizoen opgesplitst zijn in twee regio’s (Antwerpen-Limburg-Vlaams-Brabant en Oost-/West-Vlaanderen). Daardoor hebben de dansers nog maar weinig kansen gehad om de concurrentie uit de andere regio in te schatten.

Kampioenschap disco

Disco is een eerder atletische stijl, waarbij vooral snelle, krachtige en afgelijnde bewegingen gedanst worden. Aan het kampioenschap disco op 1 mei nemen maar liefst 775 dansers van 26 clubs deel, die samen goed zijn voor 1107 deelnames. Dat geeft 175 solo’s, 106 duo’s en 47 groepen die zullen strijden voor de nationale titel in 29 verschillende categorieën.

Kampioenschappen streetdance en showdance

Streetdance is een urban stijl, zoals ook breakdance, die vooral op R&B gedanst wordt en waarbij kracht en attitude belangrijk zijn. Showdance sluit dan weer eerder aan bij modern en jazz. Bij showdance is de totale performance (harmonie van idee, muziek, dans, choreografie, outfits) vooral belangrijk.

De kampioenschappen streetdance en showdance gaan beiden door op 3 mei in Genk: eerst wordt het kampioenschap streetdance georganiseerd en nadien volgt het kampioenschap showdance. In het totaal nemen in Genk 888 dansers deel van 38 clubs, die samen goed zijn voor 1087 deelnames. Concreet nemen in streetdance 62 solo’s, 46 duo’s en 50 groepen het tegen elkaar op in 27 categorieën en in showdance (enkel groepen) nemen 29 groepen het tegen elkaar op in 7 categorieën.