Axel Daeseleire opgelicht

foto vtm axel opgelichtIn een nieuw programma van VTM laat Axel Daeseleire zich oplichten in Bangkok, Boedapest, Marrakech en Parijs. ‘Axel Opgelicht’: Nieuw vanaf donderdag 7 mei 2015 om 21.50 bij VTM

Een dure smartphone die voor een fractie van de prijs wordt verkocht en namaak blijkt te zijn? Twee vriendelijke dames die je uitnodigen voor een drankje en je op een sluwe manier met een torenhoge rekening opzadelen? Taximeters die plots op onverklaarbare wijze flink de hoogte inschieten? Het zijn maar enkele van de gangbare oplichtingspraktijken die heel wat nietsvermoedende toeristen meemaken op reis.

Het zijn die wanpraktijken die Axel Daeseleire aan den lijve ondervindt in het nieuwe programma ‘Axel Opgelicht’. Vanaf donderdag 7 mei 2015 gaat hij vier weken lang als toerist op stap met een arsenaal aan verborgen camera’s. Axel reist door Europa, Afrika, tot in Azië voor een zoektocht naar de hardnekkigste oplichters. Hij toont hoe ze te werk gaan en hoe hun wanpraktijken kunnen omzeild worden.

Axel Daeseleire: “Iedereen heeft het volgens mij al eens meegemaakt, ik ook: op reis gaan en ferm opgelicht worden. In ‘Axel Opgelicht’ speel ik de ‘naïeve toerist’ en laat ik me bewust oplichten door de mensen die uit zijn op het geld van toeristen. Hoe halen zij het geld uit iemands zakken? En hoe kan je vermijden dat je zelf in de val trapt? Soit, het komt er eigenlijk op neer: I get scammed, so you don’t have to (lacht).”

Axel trekt in ‘Axel Opgelicht’ naar vier populaire vakantiebestemmingen: Bangkok, Boedapest, Marrakech en Parijs. In deze toeristische trekpleisters trapt hij gewillig in de val van de sluwste bedriegers. Hoe gaan ze te werk? Hoe lokken ze toeristen? En vooral: wat klopt er van hun verhaal en wat niet? Axel gaat op pad met zijn team, voorzien van één of meerdere verborgen camera’s – verstopt in hemden, schoudertassen en brillen – om de bedriegers op heterdaad te betrappen. Axel confronteert hen met hun bedrog en wil achterhalen hoe toeristen deze oplichters in de toekomst kunnen vermijden.

AFLEVERING 1 OP DONDERDAG 7 MEI 2015: AXEL WORDT OPGELICHT IN BOEDAPEST

In de eerste aflevering trekt Axel naar Boedapest, een bestemming die steeds meer mensen weet te bekoren. De hoofdstad van Hongarije combineert authentieke architectuur met een bruisende sfeer. Maar de stad telt ook enkele valkuilen: oplichters proberen op allerlei manieren de onoplettende toerist heel wat euro’s lichter te maken. Taximeters die op onverklaarbare wijze de hoogte inschieten? Nieuwe smartphones die voor een fractie van de prijs worden verkocht en vals blijken te zijn? Een avondje uit dat uitdraait op een financiële kater? Axel laat zich gewillig oplichten in Boedapest, om zo de oplichterspraktijken in de stad bloot te leggen.

AXEL OPGELICHT VANAF DONDERDAG 7 MEI 2015 OM 21.50 BIJ VTM
Twitter #axelopgelicht