Haaltert koopt Sint-Martinusheem Kerksken

st martinusheemHaaltert deed beslissend bod op Sint-Martinusheem Kerksken ter ondersteuning van verenigingen

Het Haaltertse gemeentebestuur bereikte eind vorige week een akkoord met de vzw Parochiale Werken over de aankoop van het Sint-Martinusheem in Kerksken. Zo wordt het gebouw niet alleen gered maar zal het ook zijn oorspronkelijk doel opnieuw gaan vervullen: ten dienste staan van de mensen van Kerksken.

Reeds in december 2014 werd de aankoop besproken op het schepencollege en toen werd de opdracht gegeven om een schatter aan te stellen. Na overleg werd dan vorige week donderdag een definitieve overeenkomst bereikt tussen het gemeentebestuur en de vzw omtrent de aankoop, tot voldoening van beide partijen. Het gebouw wordt op die manier immers behouden in zijn oorspronkelijke sociale functie.

Bij veel oudere inwoners van Kerksken staat het centraal gelegen Sint-Martinusheem nog bekend onder de naam ‘soepkot’ omdat er voor en tijdens de oorlog ‘40-‘45 soepbedelingen plaatsvonden. In de jaren 60 werd het huidige gebouw opgericht met medewerking van vele parochianen en sindsdien deed het intensief dienst als parochiehuis, voor lokale en familiale evenementen en feestelijkheden. Het omvat een verbruikzaal, een feestzaal, een keuken, en een appartement op de eerste verdieping. Het is ideaal centraal gelegen in de gemeente en er is parkeergelegenheid.

Volgens burgemeester Veerle Baeyens kadert deze aankoop volledig in het beleidsplan, waarbij de gemeente geschikte lokale accommodatie wil aanbieden voor kwalitatieve vrijetijdsbeleving: “We blijven gericht inzetten op het ondersteunen van onze verenigingen, het verhogen van de participatie van inwoners en het versterken van de dorpsbetrokkenheid, het dorps-DNA”.

“Alle verenigingen , scholen en adviesraden zullen dit gebouw kunnen gebruiken voor vergaderingen en diverse evenementen. Daarnaast zal de bovenverdieping dienst doen als noodwoning. Een geslaagde combinatie dus van sociale en culturele doelstellingen. We zijn als bestuur zeer blij met deze aankoop en opgetogen over het vermijden van de sloop. Het Sint-Martinusheem werd immers gebouwd door mensen van en voor Kerksken”, aldus nog een tevreden burgemeester Baeyens. “Met deze overeenkomst kozen zowel koper als verkoper duidelijk voor behoud van de gemeenschapsfunctie van het gebouw.”