Reuzen Goliath en Gerarda huwen in Geraardsbergen

reuzenfeest geraardsbergenREUZENGILDE VAN GERAARDSBERGEN – Reuzen Goliath en Gerarda huwen in Geraardsbergen

TROUW GOLIATH EN GERARDA 19 APRIL

Op 19 april aanstaande zullen de Geraardsbergse Reuzen Goliath en Gerarda elkaar het jawoord geven op de markt van Geraardsbergen, met hun dochter Kinneke Baba als bruidsmeisje. Na 200 jaar vonden zij het eindelijk tijd om de stap te zetten. De officiële ceremonie zal worden begeleid door de schepen Kristin Van Geyte en de EH Deken. Ook zal de reuzin Gerarda in de voormiddag, in navolging van haar toekomstig echtgenoot Goliath enkele jaren terug, een kostuumpje schenken aan ons Geraardsbergs Manneken Pis

Voorbereidingen:
Gezien het nieuwe draagsysteem is het voor de dragers een hele klus om de nieuwe manier van dragen onder de knie te krijgen. Zij zijn dan ook al volop aan het oefenen geslagen.

Dagverloop 19 april

10u00 Onthulling nieuw kostuum Manneke Pis (Kledij Gerarda) door de Reuzengilde van Geraardsbergen
12:00 Stoet door het centrum onder begeleiding van de fanfare van Ophasselt en in het gezelschap van reuzengetuige Boudouin IV van Ath
13:00 Aankomst op de markt: voorstelling van de vernieuwde reuzen
15:30 Huwelijksceremonie
16:00 Huwelijksfeest met receptie. (Reuzengetuige “ Vaantjesboer “ trakteert op Duivelsbier)

De Getuigen:
Zoals op elke huwelijksplechtigheid zijn ook bij deze ceremonie getuigen nodig. De reuzengetuigen zijn Reus Vaantjesboer van Halle en Reus Baudouin IV van Ath. Verder zullen ook de broederschap Manneken Pis en de broederschap van de Geraardsbergse mattentaart getuige zijn.

Waarom?
Met deze huwelijksplechtigheid wil de Reuzengilde twee belangrijke feiten in de kijker zetten.

Feestjaar
Eerst en vooral is dit jaar een echt feestjaar voor de Reuzen. In het kader van het 500 jaar processie van plaisance is het voor de reuzen en de reuzengilde een druk jaar. Niet alleen was er de uitzonderlijk deelname aan de krakelingenstoet. Er worden dit jaar ook tal van uitstappen gepland met onze reuzen , zo staan St Lievens-Houtem en Zottegem op het programma. Ook zullen onze reuzen de hoofdact zijn op het Reuzenfestival van Bokrijk en zullen zij ook schitteren in Brussel op de nationale feestdag. Het feestjaar wordt afgesloten met een heuse Reuzenstoet in Geraardsbergen op 13 september (waarover later meer). Het was dus de ideale gelegenheid om in dit feestjaar Goliath en Gerarda eindelijk in de echt te verbinden.

Vernieuwing.
Tijdens de huwelijksplechtigheid wil de Reuzengilde graag de nieuwe reuzen voorstellen aan het publiek.
De ‘oude reuzen’ waren voor het laatst te zien tijdens de krakelingenstoet. Vanaf zondag 19 april zullen de nieuwe reuzen in gebruik worden genomen.
De nieuwe versies zijn exacte, historisch correcte kopies van de oude reuzen.

Waarom vernieuwing?
De ‘ oude reuzen ‘ waren dringend aan vervanging toe, een reus is gemaakt uit rieten manden, en deze gaan uiteraard geen eeuwigheid mee. Ook de kledij was bijna letterlijk tot op de draad versleten. De koppen werden een aantal jaar terug reeds vernieuwd. Het zou onverantwoord zijn geweest om met deze eeuwenoude koppen met grote historische waarden nog verder de baan op te gaan. De oude koppen zijn momenteel te bezichtigen in de Permanesje.
Wij willen hier zeker ook de kwatongen die beweren dat de reuzen worden vernieuwd om ze minder zwaar te maken de mond snoeren. De vernieuwing maakt de reuzen zeker niet lichter, dus zeker ook niet makkelijker voor de dragers die een gewicht van 122kg (Goliath) en 98kg (Gerarda) moeten dragen.

Manden:
Voor het maken van de manden werd samen met mandenmaker Ludovic Tilly gekozen voor een duurzamere opbouw van de manden. Er werden extra verstevingsbalken aangebracht, wat zorgt voor een stevigere structuur, maar dit heeft ook tot gevolg dat ze een stuk zwaarder zijn dan de oude manden.

Kledij:
Naaiatelier ‘Recyclage’ van Geraardsbergen heeft exacte kopies gemaakt van de kledij van onze 3 reuzen. Er werd gekozen voor stoffen die waterafstotend zijn en bestand tegen afbleken door de zon.
Handen:
Henri Van Der Heyden heeft de nieuwe handen gemaakt. Ook deze werden uit duurzamer (lees zwaarder) materiaal gemaakt dan de vorige handen.

Draagsysteem:
De firma A Rademecker en Co zorgt voor een nieuw draagsysteem met draagharnassen. Hoewel dit minder belastend is voor de schouders van de dragers, vereist dit wel een pak meer technische vaardigheden.

Schild:
Het nieuwe wapenschild van Goliath wordt in reliëf gemaakt door Jerôme Commard. Hij zal zich ook ontfermen over de nieuwe riem voor het zwaard van Goliath.

Zwaard:
Het zwaard zal worden gemaakt door de technische dienst van Stad Geraardsberen en zal een stuk groter zijn dan het huidige zwaard.

Hoofden:
Voor de nieuwe hoofden (die reeds enkele jaren geleden werden vernieuwd) werd een ander materiaal gebruikt.
De hoofden (zowel de nieuwe als de oude, die in de Permanesje staan) werden bijgewerkt door Luthgarde Scheirlinckx.

Enkele technische gegevens:
Reus Goliath: 4,75 meter hoog, weegt 122kg, allen zijn hoofd met helm weegt al 25kg
Reuzin Gerarda, Ghislaine, Agnes, Frieda: 4,16 meter hoog, weegt 98 kg, werd pas in april 1988 gedoopt omdat zij nog geen naam bezat.
Kinneke Baba: 2,50 meter hoog, weegt 60 kg