Honderden aanwezigen op laatste reis Joris

Honderden aanwezigen begeleiden deze morgen de laatste reis van Joris Van Houthem. Aan de aanwezigen kon je zien dat Joris niet alleen geliefd was in Lennik. Maar ver daarbuiten. De kerk in Lennik zat/stond afgeladen vol door de honderden aanwezigen die Joris wilden begeleiden tijdens zijn laatste reis.

Reeds vanaf 9.30u was er geen enkele zitplaats meer vrij in het pittoreske kerkje van Lennik en was het voor de velen aanwezigen rechtstaan geblazen. Naast de vele nog zetelende en niet zetelende parlementairen zagen we vooral veel gewone mensen die hun Joris een laatste groet wilden brengen. Veel gewone Lennikkenaren wilden er absoluut bij zijn om hem te gedenken, hij die jaren lang vocht voor zijn Lennik, Pajottenland en Vlaanderen.

In 1991 deed Van Hauthem zijn intrede in het federale parlement. Tot 1995 zetelde hij in de Kamer. Van 1995 tot 2014 had hij een zitje in het Vlaams Parlement, waar hij de laatste twee jaar fractieleider voor Vlaams Belang was. Van 2004 tot 2010 leidde hij voor zijn partij ook de Senaatsfractie. op 25 mei 2014 raakte Van Hauthem als lijsttrekker niet herverkozen in Vlaams-Brabant.Tot spijt van iedereen die joris kende. Slechts twee dagen voor zijn dood nam hij ontslag uit de gemeenteraad van Lennik, waarvan hij lid was sinds 2001.

Berichten verschenen op de webstek van De Morgen en Het Nieuwsblad kunnen we met klem tegenspreken. Daarin is er sprake dat buiten Erik Van Rompuy en Michel Doomst van CD&V niemand van andere partijen aanwezig was. Zelf konden we vaststellen dat minister Ben Weyts, fractieleider Mathias Diependaele, Kris Van Dijck, Jurgen Ceder en Dilbeeks burgemeester Willy Segers allen van N-VA strekking aanwezig waren. Aan het einde van de viering naam VB voorzitter Tom Van Grieken het woord en benadrukte nogmaals wat een verlies het heengaan van Joris betekende niet alleen voor de partij maar ook voor familie en vrienden. Na het afscheidswoord van Tom werd door alle aanwezigen de Vlaamse Leeuw gezongen.

De maandenlange strijd tegen darmkanker verloor hij op 25 maart. Hij stierf thuis, omringd door zijn familie en werd vandaag in het Vlaams-Brabantse Lennik onder massale belangstelling begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Dat Vlaanderen bij Joris diep aan zijn hart lag bewijst het doodsprentje enkel een tekst daterend uit 2014 van de hand van Joris zelf over ZIJN Vlaanderen. Joris werd 51
bidprentje Joris Van Hauthem