Rugby – Dendermonde haalt eerste prijs binnen

rugbyDe eerste (officiële) prijs voor Dendermonde, dit seizoen, is binnen. Het wordt nog wachten tot 18 april om de beslissing van de federatie te kennen ivm de Dames Cup Final, maar zaterdag ll. haalden de U19, na een heuse thriller, hùn titel alvast binnen. In een rechtstreeks titelduel tegen Ottignies wonnen de Oost-Vlamingen met het allerkleinste verschil (7-6), en maakten zo meteen de laatste competitiewedstrijd tegen XV Picard eigenlijk overbodig. Champagne & vuurwerk waren hun deel, want in Dendermonde wacht men al meer dan 10 jaar op deze promotie naar de Top 8. Volgend jaar speelt DRC voor het eerst sedert lang met àlle categorieën in de hoogste afdeling. Valse noot zaterdag was het nogal onverwachte verlies van Gazellen2 in Hamme, waar de Tigers verdiend met 12-0 wonnen, en zo in de stand op gelijke hoogte komen van de Dendermondse dames-beloftenploeg. De resterende 2 competitiewedstrijden zullen bepalend zijn voor de titel, maar Gazellen2 heeft een merkelijk zwaarder programma dan RC Hamme. Dat wordt dus nog uitkijken. Maar intussen zijn natuurlijk alle ogen gericht op de Heizelfinale voor de Beker van België, a.s. zaterdag om 18u00. De club legt bussen in en voor 10€ mag iedereen mee (incluis inkomticket). Verzamelen om 16u00 aan de sporthal in Sint-Gillis-Dendermonde.

De wedstrijd van de U19, vorige zaterdag was niet meer of minder dan een “decider”. DRC leidde dan wel met 2 punten in de rangschikking, maar als de wedstrijd tegen ROC werd verloren, kon DRC nog maar eens naar de promotie fluiten. Het team van trainerstrio De Coen-Vande Putte-Cording, moest het doen zonder kapitein Frédéric De Smet, die op hetzelfde moment in Toulouse (samen met zijn maatje Sven D’Hooghe, die dezer dagen zijn rugby bij Racing Metro in Parijs speelt) aan de slag was op het Europese landenkampioenschap. DRC beheerste de wedstrijd vrijwel de eerste hele wedstrijdhelft, maar kon, ook door een paar slechte beslissingen, niet scoren. Dat deed Ottignies, dat slechts 2 keer over de middellijn wist te raken, echter wel (2 penalties), en met nog enkele speelminuten in de eerste helft keek DRC (nochtans in Ottignies makkelijk aan de winst met 0-14) tegen een onverwachte 0-6 stand aan. Maar toen ontbond Litse Baessens, voor de gelegenheid op de positie van spelverdeler, zijn duivels: een briljante actie van hem bracht de bal bij Corneel Michem, die de perfecte pass gaf aan Pità Lédùà. Lédùà aarzelde geen seconde en drukte de bal netjes in het hoekje (5-6), waarna hij ook nog de aartsmoeilijke conversie lukte (7-6). Met het kleinste verschil de tweede speelhelft in dus.

In die tweede speelhelft toonden spelers als Toon Meert, Emile De Block en Joran Verhofsté hun klasse (mooie invalbeurt ook van Jasper De Swarte!), maar het was alweer Litse Baessens die het dichtst bij een tweede try kwam: jammer genoeg was, na een waanzinnig mooie actie, zijn balcontrole bij het drukken niet perfect, en de ref keurde de score af. Hetzelfde overkwam, na een al even mooie individuele actie, even later de alomtegenwoordige (en verdiende ‘Man of the Match’) Serge Uwanyilijuru, en als ook nog eens alle penalty-kansen (overigens langs beide kanten) mislukten, wisten de talrijk opgekomen toeschouwers dat het nagelbijten zou worden tot de laatste seconde. Als Ottignies dan in het laatste kwart blijkbaar nog een blik met reservekrachten wist open te trekken gaven weinige kenners nog een eurocent voor het vel van DRC. Gelukkig kon de beresterke Simon Rossel een ultieme poging van de Brabanders tenietdoen, en klonk het verlossende eindsignaal. Waanzinnige vreugdetaferelen aan Dendermondse zijde, want vergeten we toch niet dat een flink deel van deze generatie vorig seizoen ook al de U17 naar het hoogste niveau wist te tillen, en dat DRC volgens seizoen in alle leeftijdscategorieën in de hoofdtabellen zal verschijnen. Kroon op het werk ook voor het eerdergenoemde trainersduo en voor de hele omkadering. Kers op de taart was het binnenlopende nieuws uit Toulouse: België U18 haalde het er, ook al met 1 puntje verschil, tegen het sterke Spanje en plaatste zich zo voor de halve finale. De Smet & D’Hooghe speelden allebei een hele match (D’Hooghe scoorde de 1ste Belgische try).

Minder nieuws kwam er uit Hamme, waar Gazellen2 de duimen moesten leggen tegen tweede in de stand Tigers Hamme (12-0). Bij winst was DRC zo goed als zeker van de titel, maar nu mengen de Wuitens zich dominant in het debat: als Gazellen2 niet met bonuspunt kan winnen tegen Mechelen, ziet het er naar uit dat de titel naar de buren gaat. Toch een sterke prestatie van ex-DRC-er Thomas Van Den Branden, die op korte tijd van dit jonge team een heuse titelpretendent wist te maken.

De Dendermondse U16, opgezadeld met de erfenis van de sterke generatie van vorig jaar, maar met een onwaarschijnlijke 6de stek in de hoogste afdeling, sloot zijn seizoen af met een sterke prestatie tegen het machtige ASUB Waterloo: er werd dan wel verloren met 3-17, maar de kloof met de play-off teams wordt steeds kleiner. De ambitie voor volgend jaar is niks meer of minder dan een halve finale in de strijd voor de landstitel.

Gazellen1 deed wat het moest doen bij de moegestreden ‘Coumères’ in Frameries. Een droge 5-39 kegelde de Hengouwers meteen uit de play-off-strijd, en met 7 punten voorsprong op RC Leuven is een halve finale thuis tegen de Brabanders (waarin over een Heizelticket zal worden beslist) zo goed als een feit. Zaak is van aanstaande zaterdag geen steekje te laten vallen bij het gevaarlijke Coq Mosan.

Intussen zijn vanzelfsprekend alle ogen gericht op de IP Nexia Cup Final van a.s. zaterdag, om 18u00 op de kleine Heizel. Beide titelprotagonisten, Dendermonde & Waterloo, nemen het tegen elkaar op in wat wel eens de generale repetitie voor de finale van het landskampioenschap zou kunnen worden. De club legt supportersbussen in die om 16u00 vertrekken aan de Sporthal van Sint-Gillis-Dendermonde. Voor 10€ krijgt iedereen de rit + een toegangsticket.

Krijgen we zaterdag al een 2de prijs voor de Oost-Vlamingen?