...

Landbouwers in kwetsbare gebieden krijgen rondzendbrief

tractorenZoals het altijd worden eerst de beslissingen genomen en nadien de betrokkenen op de hoogte gebracht. Dit is ook het geval bij de landbouwers in kwetsbare gebieden. Na tijden van onrust weten deze mensen wat en hoe.

Landbouwers in kwetsbare gebieden beschikken sinds gisteren over de nodige rechtszekerheid als ze een nieuwe vergunning aanvragen. Dat komt omdat de rondzendbrief ter zake van minister van Leefmilieu en Landbouw Joke Schauvliege eindelijk in de Vlaamse gemeenten is aangekomen. Daarmee komt de minister een belofte na die ze vorige week deed aan Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele.

Tijdens de doortocht van De Omloop vorige zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne vorige zondag stonden langs het parcours boze boeren uit “kwetsbare gebieden” met hun tractoren opgesteld. Zij dreigen in een aantal gevallen bij een nieuwe vergunningsaanvraag te moeten inkrimpen.

Tot dusver bleef het echter wachten op de rondzendbrief die een en ander verduidelijkt. Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele hekelde vorige week in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement het uitblijven van de rondzendbrief.

Vandaele begreep niet dat een op 30 januari door de Vlaamse Regering goedgekeurde rondzendbrief nog steeds niet was verstuurd. Die rondzendbrief legt gemeenten en provincies uit hoe ze moeten omgaan met vergunningsaanvragen van (landbouw)bedrijven in kwetsbare natuurgebieden.

Vandaele onderstreepte in het Vlaams Parlement dat het voor de N-VA belangrijk is dat de natuurdoelstellingen worden gehaald en dat de landbouwers worden geholpen: “rechtszekerheid is daarbij uitermate belangrijk voor de gemeenten en de landbouwers, maar met het getalm van de minister is die rechtszekerheid vandaag ver zoek”, zo stelde Vandaele nog.

Minister Schauvliege antwoordde eerst dat ze wilde wachten op publicatie van de brief in het Staatsblad, maar ze ging uiteindelijk toch akkoord om hierop niet te wachten en de brief al te versturen. Dat is intussen dus gebeurd.