100 Scouts en gidsen strijden om het hart van Gent

tent100 Scouts en gidsen strijden om het hart van Gent

Op zaterdag 7 maart nemen de blauwe hemden van FOS Open Scouting Gent over. Honderd 16-jarigen van over heel Oost-en West-Vlaanderen zakken af naar het Maria Hendrikaplein voor de tweede editie van Senior City Explorer. Gewapend met iPads nemen de jongeren het tegen elkaar op in deze multimediale wedstrijd. “Dit is de perfecte match tussen scouting & nieuwe media.”

Gent wordt omgetoverd tot een lichaam, de jongeren kruipen in de huid van een virus. Via Facebook krijgen de verschillende teams opdrachten toegestuurd. “Die voeren ze uit met de hulp van hun iPad”, vertelt Gert Nys (26). Hij werkt bij FOS Open Scouting en begeleidt de vrijwilligers die het spel bedachten. “Zo slagen ze erin verschillende straten te infecteren en het hart in het Citadelpark te bereiken.” Het team dat hier als eerste het einddoel vernietigt, wint het spel en gaat naar huis met de Gouden Schop. Die wisselbeker werd de vorige editie gewonnen door de jongeren van de eenheid 190e FOS de Kievit uit Zelzate.

Online communiceren, offline spelen
Het spel werd bedacht door leiders van de eenheden van FOS Open Scouting. “Een spel organiseren met iPads is een uitdaging”, zegt Bie Pennewaert (27). Zij is één van de bedenkers van het spel. “Maar met Senior City Explorer hebben we een mooie match gemaakt tussen scouting & nieuwe media.” Zij zorgen ervoor dat het spel in goede banen loopt. “Het is vooral supercool om te zien hoe creatief die jongeren zijn”, zegt Bie. “Van de vorige editie in 2013 weten we dat ze het de max vinden om een online spel te spelen en een hele middag met elkaar online te communiceren.”

Om 16:30 komt Senior City Explorer tot een ontknoping in het Citadelpark. De namen van de winnaars worden gegraveerd in de Gouden Schop. Volgend jaar brengen ze die wisselbeker gewoon weer mee terug voor een derde editie.