Didier Reynders vraagt vrijlating van Nadia Savchenko

Didier Reynders vraagt vrijlating van Nadia Savchenko

Didier Reynders vraagt vrijlating van Nadia SavchenkoDidier Reynders vraagt aan Rusland vrijlating van Nadia Savchenko en andere Oekraïners

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is ongerust omdat de Oekraïense Nadia Savchenko al elf weken in hongerstaking is om tegen haar gevangenschap in Rusland te protesteren. De gezondheid van mevrouw Savchenko gaat snel achteruit. Zoals elke persoon uit een lidstaat van de Raad van Europa moet Nadia Savchenko kunnen beroep doen op de garanties die door de relevante instrumenten van deze organisatie worden voorzien, vooral het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ontvoering, onwettige overbrenging en onwettige gevangenneming van personen zijn onaanvaardbare praktijken.

België zit het comité van ministers van de Raad van Europa voor. Ons land heeft moeite gedaan om de betrokken partijen de kans te geven om een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. België had gehoopt dat mevrouw Savchenko zou worden vrijgelaten in het kader van de akkoorden die onlangs in Minsk werden gesloten.

Als voorzitter van het comité van ministers van de Raad van Europa roept Didier Reynders Rusland op zijn verplichtingen na te komen en Nadia Savchenko, Oleg Sentsov en de andere Oekraïners die onwettig in Rusland worden vastgehouden zo snel mogelijk vrij te laten.