...

Aalst – De vuil jeanettenstoet en popverbranding 2015

popverbrandingVandaag staat de Voil Jeanettenstoet op het programma, duizenden mannen verkleden zich voor één dag in vrouw. Om 15 uur vertrekt het bonte gezelschap van Voil Jeanetten op de Grote Markt. De Lokale Politie Aalst roept alle Voil Jeanetten op om geen pornografische foto’s, spuitbussen en andere bevuilende materialen mee te brengen. De politie zal ingrijpen als carnavalisten dergelijke
voorwerpen bij zich hebben.

Om 17 uur wordt de Grote Markt afgesloten ter voorbereiding van de popverbranding 2015 die om 21 uur plaatsvindt. Wegens de enorme volkstoeloop van duizenden carnavalsliefhebbers dringen zich maatregelen op om alles voor iedereen veilig te laten verlopen. De Grote Markt wordt ingedeeld in compartimenten, gescheiden door smalle gangen. Tijdens de popverbranding 2015 zijn ook alle constructies verboden. Voor de veiligheid wordt om 20.45 uur de toegang naar de Grote Markt via de Zoutstraat, de Kerkstraat, de Molenstraat en de Kattestraat afgesloten wanneer ze verzadigd is.

Enkel via de Nieuwstraat kan je dan de Grote Markt nog op. Als het maximum aantal toegelaten mensen op de Grote Markt bereikt is wordt ook deze toegang door de Lokale Politie afgesloten. Feestvierders die te laat zijn zakken best af naar het Vredeplein. De stad voorziet hier een groot beeldscherm waarop de popverbranding live zal te zien zijn.

Om Aalst carnaval veilig te laten verlopen, worden vandaag 167 politiemensen ingezet. De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben 27 personen verzorgd (4<18jr en 3<16jr, alle 7alcohol gerelateerd). De hulpposten van Het Rode Kruis Vlaanderen voerden 90 verzorgingen uit (6<18jr en 2<16jr, alcohol gerelateerd en 10<18jr en 4<16jr niet alcohol gerelateerd).

De politie is 2 keer moeten tussenkomen voor beginnende moeilijkheden tussen carnavalisten. Er werden 9 personen bestuurlijk aangehouden, allen werden tijdelijk opgesloten. Een raam van een handelszaak op het Vredeplein is in het feestgewoel gesneuveld.

De WHISKY-ploegen van de Lokale Politie Aalst troffen tijdens hun shift (van 15 uur tot 2 uur) 30 minderjarigen (9<16jr en 21<18jr) aan in het bezit van alcohol. 17 ervan zijn niet afkomstig van Aalst. 1 minderjarige (<18jr) van buiten Aalst werd in dronken toestand overgebracht naar de Sociale Dienst van de politie. De ouders werden verwittigd om hun zoon/dochter te komen ophalen.