...

Exotische liefde voor en in de natuur op Valentijnsdag

ooievaarExotische liefde voor én in de natuur op Valentijnsdag – Workshops en lezingen voor 350 natuurliefhebbers in de provincie Antwerpen op 14/02 – 9.30 uur – Antwerpen

ANKONA en de Universiteit Antwerpen roepen op zaterdag 14 februari alle natuurliefhebbers op om workshops en lezingen te volgen over ‘(exotische) liefde voor én in de natuur’. Al 350 belangstellenden tekenen present voor deze netwerkdag voor natuurliefhebbers en professionelen in het natuuronderzoek op campus Groenenborger in Antwerpen. Onderzoeksresultaten over de voortplanting van invasieve ganzen, vleermuizen, slechtvalken en de ooievaars van Planckendael komen aan bod. De dag eindigt me een passend onderwerp: ‘Flirten in het groen’ gebracht door Joeri Cortens van Natuurpunt.

De ANtwerpse KOepel voor NAtuurstudie (ANKONA) organiseert op zaterdag 14 februari, samen met het departement Biologie van de Universiteit Antwerpen, zijn jaarlijkse ontmoeting. Deze 18de editie heeft met ’Exotische liefde voor én in de natuur’ een bijzonder thema.

De belangrijkste items zijn het vleermuizenonderzoek in het Fort van Borsbeek, het ecoduct Kempengrens (Postel, over E34), holle wegen in de provincie Antwerpen, soortenbescherming in de haven van Antwerpen, ervaringen bij het inzetten van grote grazers in het natuurbeheer en het project ‘ooievaars zonder grenzen’. Het exotenonderzoek en -beleid van de provincie Antwerpen krijgen ook de nodige aandacht.

De Universiteit Antwerpen licht haar recent wetenschappelijk natuuronderzoek in Centraal- en Oost-Afrika toe. Praktische workshops over ‘Microscopie’ en ‘Determineren van oppervlaktewantsen’ maken het plaatje compleet.

In avant-première kunnen de bezoekers tijdens de middagpauze genieten van een Kempense natuurfilm ‘Langs kronkelende Neetjes en stille waters.’ Meer dan 20 verenigingen en instellingen actief in het natuuronderzoek informeren via hun infostand de bezoekers.

Zoals vorig jaar beslist door de Vlaamse regering blijven de provincies bevoegd voor grondgebonden zaken. “Zoals de provincie Antwerpen dat in het verleden ook deed, zal het natuur- en landschapsbeleid ook in de toekomst de aandacht krijgen die het werkelijk verdient. De provincie heeft ook enkele sterke troeven in handen waarmee we het verschil kunnen maken en een betere natuurontwikkeling kunnen realiseren. Het aansturen van de bosgroepen en regionale landschappen, de milieuvergunningen, het waterlopenbeleid, het vergroenen van bedrijventerreinen en speelplaatsen, … zijn daar mooie voorbeelden van,” zegt Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu.

“Het netwerk van vrijwilligers en de verenigingen die aan natuuronderzoek doen in onze provincie geven we met deze ANKONA-trefdag een forum om hun ervaringen en info onderling uit te wisselen en te delen met een breder publiek (bv. natuurgidsen, natuurliefhebbers, …). Ook als provincie zijn we hen dankbaar omdat we ons beleid kunnen afstemmen en toetsen aan hun bevindingen en ideeën. Ik ben dan ook verheugd dat er ieder jaar zo’n enorme belangstelling is voor deze ontmoetingsdag.” aldus gedeputeerde Röttger.

PRAKTISCHE INFO
Wanneer:
zaterdag 14 februari 2015 van 9.30 tot 16.30 uur
Waar:
Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger – Gebouw T
Groenenborgerlaan 171,
2020 Antwerpen

Programma:
Het volledige programma kan je raadplegen op de website: www.provincieantwerpen.be