...

Vlaamse aanpak jeugdwerkloosheid niet op kruissnelheid

werkmanVlaamse aanpak jeugdwerkloosheid zit nog niet op kruissnelheid. Ook in 2014 werden vooropgestelde objectieven niet gehaald

“De vooropgestelde objectieven voor Instapstages, Werkinlevingsovereenkomsten (WIJ) en individuele beroepsopleidingen (IBO) werden vorig jaar niet gehaald. De zogenaamde ‘drietrapsraket’ om de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen aan te pakken zit dus nog niet op kruissnelheid.” Dat zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Emmily Talpe, die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk, Philippe Muyters.

“Eerst het goede nieuws,” zegt Emmily Talpe. “De cijfers zijn zeker niet ondermaats, maar andermaal zijn de voorgestelde objectieven niet gehaald. Van de vooropgestelde 17.000 IBO-trajecten bijvoorbeeld waren er in november maar 13.798 ingevuld, waarvan ongeveer helft (7.154) door werkzoekenden jonger dan 25 jaar.”

Ook bij de WIJ-trajecten wordt het objectief van 3.710 trajecten voor de periode 2013-2014 niet gehaald. “Eind november waren er 1.841 WIJ-trajecten opgestart. Met de 1.110 trajecten uit 2013 maakt dat een totaal van 2.951, nog een eindje verwijderd van het objectief dus;” aldus Emmily Talpe.

Moeilijk verhaal

Eenzelfde verhaal bij de instapstages. “Die zijn van bij de aanvang al een moeilijk verhaal geweest in Vlaanderen. Dat heeft mede te maken met de strengere instapvereisten omdat de maatregel werd ingepast in de drietrapsraket ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid”, weet Emmily Talpe. “Maar met 1.023 aangeboden instapstages blijven we ver van het contingent van 4.450 stuks dat aan Vlaanderen was toebedeeld vanuit het federale niveau.”

Emmily Talpe begrijpt dat de economische situatie de invulling van de vooropgestelde trajecten er niet gemakkelijker op maakt. “Ik hoop toch dat er nog een tandje kan worden bijgestoken om de objectieven te halen door zowel VDAB als de werkgevers. In economisch moeilijke tijden is het des te belangrijker dat jonge werkzoekenden, en in het geval van IBO ook ouderen, alle kansen kunnen benutten om aan de slag te geraken,” zegt Talpe.

Zeker IBO is daarbij van groot belang. Van de 13.798 IBO werden er 12.741 met een contract van onbepaalde duur en 1.057 met een contract van bepaalde duur. “Helaas werden ook 2.791 IBO’s stopgezet. In meer dan de helft van de gevallen (1.490) omdat de kandidaten niet geschikt waren volgens de werkgever”, besluit Emmily Talpe.