...

Levensgevaarlijke Superman xtc nog steeds in omloop

pillenLevensgevaarlijke Superman xtc nog steeds in omloop zegt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid

Er zijn levensgevaarlijke xtc-pillen met een zeer hoge dosering van de levensgevaarlijke stof PMMA (para-methoxymethamfetamine) in omloop in verschillende landen in West-Europa, waaronder België. Zo werden deze tabletten reeds aangetroffen in Nederland in december 2014 en deze week nog in Spanje in Madrid. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden deze tabletten reeds gevonden en waren er minsten 4 doden te betreuren.

De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) waarschuwen nogmaals voor het gevaar van de zogenaamde ‘Superman’-xtc. Deze roze schildvormige pil, met het logo van Superman erop bevat een ongewoon hoge dosis van het dodelijke PMMA (para-methoxymethamfetamine). Daarnaast zijn er vrijwel identiek uitziende tabletten op de markt, die een hoge dosis van de minder toxische, werkzame stof MDMA (methyleendioxymethamfetamine) bevatten, die aanwezig is in ‘normale’ xtc-tabletten. Op het zicht kunnen de PMMA en MDMA tabletten dus niet van elkaar onderscheiden worden.

Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers denken dat ze een lage dosis MDMA binnen te hebben en dus meerdere tabletten kunnen innemen. Uren na het innemen van deze tabletten kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan in vele gevallen dodelijk zijn.

Het WIV-ISP wijst er nogmaals op dat veilig druggebruik in deze niet bestaat, en raadt dan ook aan om alle xtc-tabletten te vermijden. Verder heeft het alle instellingen voor verslavingszorg, toxicologische laboratoria, medische diensten en gerechtsartsen op de hoogte gesteld. Zij zijn in opperste staat van alertheid en zijn zich bewust van de situatie.