...

Strijd om Red Bull Bedroom Jam finaleplaatsen

Credits Koen Bauters KBWie buzzt, die blijft. De strijd om Red Bull Bedroom Jam finaleplaatsen gaat eerste week in

Ready, steady, go! Vandaag maandag 26 januari wordt het startschot gegeven voor de eerste week van de vernieuwde editie van Red Bull Bedroom Jam. Het principe is simpel: van de ruim 150 ingeschreven bands – de inschrijvingen lopen nog tot 15 februari – belanden er vanaf nu elke week tien in de Weekly Chart. Hoe? Door een analytisch systeem dat meet hoeveel buzz de bands online creëren: hoe hard ze ‘leven’ en hoeveel mensen ze weten te bereiken op Facebook, Twitter, Instagram en andere sociale media. De tien bands die daar het best in slagen, belanden in deze top 10 en maken kans op een finaleplaats. Elke week namelijk zal de achtkoppige jury uit die wekelijkse top 10 één band kiezen. Acht weken op rij en aangevuld met twee Wild Cards van de jury levert dat tien finalisten op, die telkens meteen de muziekstudio induiken om onder deskundige begeleiding in optimale omstandigheden drie tracks op te nemen.

Deze tien uitverkorenen beginnen vervolgens aan een traject waarbij ze van dichtbij begeleid worden door diezelfde juryleden. Door middel van persoonlijke coaching, professionele workshops, try-outsessies en andere clinics steken de tien finalisten op korte tijd gigantisch veel op aangaande allerlei belangrijke aspecten die deel uitmaken van het uitbouwen van een succesvolle muziekcarrière. Hoe moeten ze hun band gericht promoten? Wat levert het beste resultaat op in de studio en op het podium? Hoe gaan ze om met de PA en andere geluidstechnische elementen? Waar moet er nog geschaafd worden aan de live-set of songopbouw? Valt er nog te sleutelen aan imago of podiumprésence? Noem het gerust een luxe-bootcamp waar de bands op enkele maanden tijd klaargestoomd worden voor het echte werk. Niet onbelangrijk: elk jurylid zal zich als peetvader over een specifieke weekwinnaar ontfermen en de band gedurende het hele traject met raad en daad bijstaan.

Bovenstaand parcours – de Artist Development Days – start echter pas na 4 april. Want om vooruitgang te boeken, moet de jury eerst bepalen waar elke band staat. 4 april geldt dan ook als ijkpunt, want die dag staan alle 10 bands op het podium voor een try-out in KERK in Gent (Democrazy), waar ze voor jury en publiek mogen bewijzen wat ze waard zijn. De jury noteert de belangrijkste werkpunten en vat vervolgens met elke band de Artist Development Days aan. Het doel is toewerken naar 10 mei, want dan verschijnen alle bands op volle kracht en met een rugzak aan nieuwe kennis op het podium in Trix, Antwerpen, voor de festivalfinale. Voor elk van de bands de ultieme test, want vijf bands krijgen op basis van de vooruitgang die ze sinds 4 april geboekt hebben en hun prestatie tijdens de finale een plaatsje tussen de sterren op Graspop Metal Meeting en Les Ardentes. Eén finalist krijgt bovendien later op het jaar de unieke kans om een volledig album op te nemen in de Red Bull Studio’s in Londen.

De Red Bull Bedroom Jam-trein is dus officieel vertrokken.
Volgende week maandag wordt de eerste weekwinnaar bekendgemaakt.
Bands kunnen zich tot en met 15 februari inschrijven op het online muziekplatform www.redbullbedroomjam.be.