...

Vladimir Stankovski wint Internationale Cartoonwedstrijd

gouden hoedVladimir Stankovski wint de Gouden Hoed 2015, de vierenvijftigste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist

Knokke-Heist, januari 2015 – Vladimir Stankovski uit Servië-Montenegro heeft de vierenvijftigste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen met de cartoon ‘Scritch Screetch’. De beslissing om Vladimir Stankovski dit jaar de Gouden Hoed en de bijhorende geldprijs van 3500 EUR te geven werd genomen door een professionele jury, onder leiding van voorzitter Walter Baele (cabaretier, acteur en televisiefiguur). Samen met Guillaume Van der Stighelen (medeoprichter van reclamebureau Duval Guillaume en onafhankelijk publicist), Klaas Storme (cartoonist Zaza), Jelle De Beule ( cartoonist, acteur en televisiemaker), Steven Degryse ( cartoonist Lectrr), Katrien De Vreese (Davidsfonds) en Sarah Van Deursen (zangeres van de groep Kenji Minogue), had hij de moeilijke taak om uit de 2128 ingezonden Cartoons (651 cartoonisten uit 74 landen) de Gouden Hoed te kiezen.

“Scritch Screetch is een visueel sterk beeld. Het is onmiddellijk duidelijk dat de cartoonist een vakman is. Het beeld is bovendien direct duidelijk. Een man zit waarschijnlijk al dagen televisie te kijken en hij is zo lui, zo verdwaasd dat hij niet beseft dat hij zijn zetel aan het krabben is, in plaats van zijn rug. De sterkte van deze cartoon is dat het ook over iets gaat. Het heeft verschillende lagen,” zeggen de juryleden.

Zilveren Hoed

De Zilveren Hoed gaat dit jaar naar Klaus Pitter uit Oostenrijk met de cartoon ‘Life Belt’.

Volgens de juryleden: “Het thema van deze cartoon hebben we veel zien terugkomen. Het reddingsthema komt enorm vaak voor, zoals bijvoorbeeld ook de Arch van Noah, sociale media,… Maar de cartoonist heeft binnen een clichéthema toch voor een zeer originele, frisse benadering gekozen. Een man voedert een groep drenkelingen met stukjes reddingsboei, zoals hij eendjes stukjes brood zou geven.”

Bronzen Hoed

De Bronzen Hoed gaat naar Mark Lynch uit Australië met de cartoon ‘Ballerina’.

“De bronzen hoed is een eenvoudige, sexistische grap, maar wel fantastisch uitgevoerd. De setting klopt volledig en grafisch is de cartoon zeer goed uitgewerkt. De grap is helder en werkt onmiddellijk,” zeggen de juryleden.

De prijs van het Davidfonds

De prijs van het Davidfonds gaat naar naar Alfons Vos uit BelgIë met de cartoon ‘Respect voor ons’.

Daarnaast hebben de juryleden nog twee cartoons een eervolle vermelding gegeven.

Pawel Kuczynski – Polen – Adam and Eve, eervolle vermelding van de voltallige jury. Gekozen voor zijn grafisch sterke uitwerking.

Nasrin Abdosheykhi – Iran – Nelson Mandela, eervolle vermelding van Guillaume Van der Stighelen.

54ste Internationaal Cartoonfestival

Knokke-Heist is voor de 54ste keer gastheer van de internationale cartoonisten.

Na al die jaren blijkt er nog geen slijt te zitten op de wedstrijd, want maar liefst 651 cartoonisten uit 74 landen namen deel aan De Gouden Hoed, de oudste cartoonwedstrijd van de wereld. Samen zonden ze 2128 spotprenten in.

De winnaars en een selectie van de Gouden Hoed zijn te zien tijdens het 54ste Internationaal Cartoonfestival, dat plaatsvindt van 5 juli tot 13 september 2015 in het tentoonstellingspaviljoen op het strand voor het Casino in Knokke-Heist. De thematentoonstelling staat dit jaar volledig in het teken van ‘Superhelden’!

cartoons gouden hoed