...

Nederland hoogste zorgkosten van Europa

geldNederland hoogste zorgkosten van Europa. Nederland staat eindelijk weer bovenaan een lijstje, maar dit keer verdient de eerste positie geen compliment. De zorgkosten in Nederland blijken het hoogst te zijn van alle Europese landen. In Nederland gaat slechts 7% van het salaris naar ziekenfondsen. Bij onze noorderburen gaat liefst 11,8% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) op aan de zorg. Ook bij Zuid-Europese landen waaronder Spanje, Italie en Griekenland blijft dit ruim onder de 10% blijven meldt www.overstappenzorgverzekering.nl.In België geldt in tegenstelling tot Nederland dat de medicijnen echter wel fors duurder zijn. Het ziekenfondsenstelsel ligt hieraan ten grondslag.

De zorgkosten in Nederland kwamen in 2012 neer op een slordige 3800 euro aan zorg per hoofd van de bevolking, met 16,8 miljoen Nederlanders betekende dit een kleine 64 miljard aan zorgkosten alleen in 2012. Door vergrijzing en nieuwe behandelmethoden wordt verwacht dat de zorgkosten in de toekomst verder zullen stijgen. In België ligt het netto ongeveer 20% lager, maar liggen deze gevaren ook op de loer.

Andere West-Europese landen geven ook veel uit aan zorg. Frankrijk staat op de tweede plek van hoogste bestedingen aan de zorg met 11,6% van het BBP, Duitsland op nummer drie met 11,3% van het BBP. Dit blijkt uit een onderzoek van de OESO en de Europese Commissie.