...

Telecomprijzen gemiddeld ten overstaande van buurlanden

telecomTelecomprijzen België gemiddeld ten overstaande van buurlanden.

De landelijk telecomtoezichthouder BIPT heeft vandaag haar onderzoeksresultaten naar telecomprijzen gepresenteerd. In verhouding met de noorderburen en oosterburen zijn de prijzen gemiddeld, maar de prijzen zijn de laatste paar jaren wel gedaald tot wel een euro per bundel op maandbasis. Een gemiddelde gebruiker verbruikt iedere maand gemiddeld 120 belminuten, 200 smsj’es en 200 mb internetdata. De prijzen bij de telecomproviders zijn hiervoor laag. Enkel in Groot- Brittannië zou een gebruiker met dit verbruik minder betalen.

Opvallend volgens www.bipt.be is dat in Belgie relatief veel smsverkeer is en een laag dataverbruik. De maximale databundel in België is vijf gigabyte, terwijl in Nederland, Duitsland en Frankrijk de maximale databundel al naar twintig gigabyte gaat. Triple play, dat betekent dat men internet, televisie en telefonie bij dezelfde aanbieder afneemt en blijft de populairste bundelcombinatie terwijl de quadruple play (internet, tv, telefoon, voor 4-Play aangevuld met mobiele telefonie) de sterkste groei vertoont. Dat hier echter nog heel veel gewonnen kan worden door de telecomproviders blijkt uit de bezetting; slechts 4 procent van alle gezinnen in België heeft een quadruple abonnement.

Telecomvergelijker www.aanbiedercheck.nl vergelijkt in Nederland de telecomproviders en geeft in gesprek met Belg.be aan dat Nederlandse telecomproviders wat betreft de abonnementskeuze voorop lopen ten opzicht van België. Maar voegt daar wel aan toe, dat Belgen de Nederlandse bedrijven snel volgen. In 2013 had de helft van de Nederlandse huishoudens een triple of quadruple abonnement, iets wat verwacht wordt tegen eind 2015 in België.