...

Geen carnaval in Aalst zonder collectors items

aalst carnavalGeen carnaval in Aalst zonder collectors items. Carnavalsaffiche, souvenirs en vastenavondverbrandingspop

De gegeerde carnavalsaffiche is ter beschikking vanaf 7 januari 2015. Er wordt een nieuwe toeristische carnavalsmunt uitgegeven en daarnaast zijn er traditioneel ook nog pins en medailles te koop.

 Ontwerp Carnavalsaffiche
De Carnavalsaffiche van 2015 werd ontworpen door Ellick Geeroms, een Aalstenaar van 34 jaar. Hij is leerkracht bouw- en houtkunde in het VTI-Aalst en zelfstandig architect in de Geraardsbergsestraat.

Geeroms vertelt: “Het moet ergens late jaren tachtig zijn geweest, toen ik verkleed en warm ingeduffeld een ‘deftig madammeken’ gillend door de Aalsterse binnenstad zag rennen. Een luid lachende Voil Jeanet, gewapend met wc-borstel die droop van de huisbereide kak, zat haar op de hielen. De omstaanders keken geamuseerd en vol leedvermaak toe, de carnavalsstoet trok zich na wat technische problemen opnieuw op gang en één ding was zeker: Oilsjt Carnaval was begonnen.”

De jeugdherinnering zit op zijn netvlies gebrand en vormde de aanzet voor het ontwerp van de carnavalsaffiche voor 2015. Het is een momentopname geworden van een ‘Voil Jeanet’ die het beeld binnenwandelt voorzien van oude voor de gelegenheid gepimpte kinjerkoesj.

De stad heeft 6500 exemplaren van de grote affiche en 6000 exemplaren van de kleine versie in voorraad.

Nieuwe carnavalsmunt van toerisme

Vanaf 12 januari 2015 kan je in het gloednieuwe toerismekantoor op de Hopmarkt terecht voor de enige, echte carnavalsmunt. Vorig jaar werd een eerste unieke carnavalsmunt voor Aalst ontworpen met twee Aalsterse UNESCO-toppers op: langs de ene kant staat het belfort afgebeeld, de andere zijde toont de carnavalsaffiche. Dit jaar kan  deze verzameling aangevuld worden met alweer een uniek muntstuk want de nieuwe affiche werd tot munt geslagen. Beide munten (editie carnaval 2014 en editie Carnaval 2015)kan je aankopen aan 2,- EUR.

Carnavalssouvenirs
Nieuw tijdens de zondagsstoet is dat er langs het parcours verschillende vrijwilligers carnavalssouvenirs zullen verkopen: de carnavalsmedaille aan 5,- EUR en carnavalspin aan
2,50 EUR.

Daarnaast zijn de verschillende souvenirs uiteraard ook te koop in de vertrouwde verdeelpunten:

  • Carnavalswerkhallen
  • Stedelijk Museum Aalst, ’t Gasthuys
  • Partyshop De Winter
  • Feestartikelen Liebaut
  • Las Fiëstas
  • Klisjee
  • dienst Toerisme