...

Geen genade voor studenten hoger afstandsonderwijs

studentenVandaag starten de examens voor de hogeschoolstudenten, geen genade…, iedereen moet deze moeilijke periode trotseren. De studenten leggen samen 15.645 examens af. In de kerstvakantie waren de studenten al volop aan het blokken want nu maandag 5 januari 2015 starten de examens officieel. Voor de studenten van de Odisee hogeschool in Aalst betekent dit dat ze samen in totaal 15.645 examens afleggen. Examens gaat natuurlijk over punten verdienen. In totaal kunnen vanaf maandag maar liefst 312.900 punten verdiend worden.

Studenten hoger afstandsonderwijs geven de aftrap
Op 5 januari 2015 starten de studenten hoger afstandsonderwijs met het afleggen van de examens. Dit zijn studenten die werken en studeren combineren, vaak ook in combinatie met een gezin. Op woensdag 7 januari starten ook de studenten die de opleidingen volgen in dagonderwijs.

Dagelijks vele honderden studenten die examen afleggen
Absolute topdag is maandag 12 januari. Dan leggen in totaal 1792 studenten een examen af aan de Odisee hogeschool in Aalst. Gemiddeld leggen over de hele examenperiode dagelijks 711 studenten een examen af. Dat vraagt ook van de hogeschool heel wat lokaalplanning. Die gebeurde al een heel eind voor de kerstvakantie.

Ook voor docenten zijn de examens een zware periode
De docenten moeten alles samen 15.645 examens verbeteren. Voor veel docenten betekent dat overdag examineren en ’s avonds het verbeteren van de examens. Ieder jaar bij het opstellen van de examens proberen ook de docenten de examens zo goed mogelijk voor te bereiden: vooraf nadenken hoeveel tijd de verbetering van het examen in beslag zal nemen, het afstemmen van de examenvorm op de aard van het vak, het opstellen van objectieve beoordelingscriteria, enz. Ook na het bekendmaken van de punten vragen de examens nog tijd van de docenten. Veel studenten wensen hun examen achteraf te komen inkijken om zo te leren uit hun fouten of om extra uitleg te vragen aan de docent.

Lesvrije week
Na de examens genieten de studenten van een lesvrije week. In deze week hebben de docenten nog de tijd om de laatste examens te verbeteren en de punten in te geven in het elektronisch leerplatform. Voor de studenten betekent dit vaak dat ze goedkoop op reis kunnen want de lesvrije week valt altijd buiten de officiële schoolvakanties. Een studentenclub van de hogeschool speelt hier alvast op in door een goedkope skireis aan te bieden.