Roger van Damme sterrenchef en patissier
Roger van Damme sterrenchef en patissier zijn grootste irritatie. Als het hoofdgerecht door is, beginnen ze schoon te maken, maar dan moeten het dessert en de koffie nog komen. Zijn eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het VTM-programma De Verraders heeft sterrenchef, meervoudig bekroond patissier en wereldkampioen desserts Roger van Damme zondagavond helaas niet overleefd. De voormalige uitbater van Het Gebaar, het restaurant dat eind juni de deuren sloot, vind je tegenwoordig in Atelier Roger, waar hij als lesgever in de kookpotten roert en op de achtergrond samen met zijn zoon een nieuw foodtruckconcept opstart. De gedreven en gepassioneerde kok is, samen met de Nederlandse sterrenchef Soenil Bahadoer, het gezicht van de 70ste BBB Maastricht, de Brood- en Banketbakkersbeurs die van 6 tot 8 oktober plaatsvindt in het MECC Maastricht.
Zaken die hem storen
Tijdens een ontmoeting met Soenil sprak Roger van Damme openlijk over zijn ervaringen, maar ook over zaken die hem storen. “Weet je waar ik de grootste hekel aan heb bij chefs? Wanneer het hoofdgerecht door is en ze al beginnen schoon te maken, terwijl ik mijn dessert nog moet doorgeven en de koffie nog moet komen,” klinkt het scherp. Over die koffie heeft hij trouwens ook een uitgesproken mening: “Als je ziet, twintig jaar geleden en nu… Vroeger verdiende ik nog iets aan mijn koffie, maar nu? Ik denk dat je misschien 12,50 euro moet vragen, met één cakeje erbij, en dat je er dan nog nét iets aan verdient.” Ook voor toekomstige sterrenchefs heeft Roger van Damme een duidelijke raad: “Zorg ervoor dat je eigen signatuurgerechten hebt. Als je kijkt op je reservatielijst, zie je vaak dat het gasten zijn die maar één keer per jaar aanschuiven.
BBB Maastricht
Je voelt daardoor de druk om telkens een nieuw menu te brengen. Maar ik denk dan: ga dat signatuurgerecht nog dieper uitpuren. Ik hoor ook dat Michelin daar nu meer aandacht aan geeft en zegt: jongens, à la carte vinden we ook een belangrijk punt. Het hoeft niet alleen een menu te zijn, maar ook een stukje à la carte. Dat is de ideale combinatie.” De BBB Maastricht is, naast die van Gent, één van de belangrijkste horecavakbeurzen van de Lage Landen. Dit jaar vindt ze plaats van maandag 6 tot woensdag 8 oktober 2025 in het MECC Maastricht. Vorig jaar telde de beurs 350 exposanten, verspreid over 15.000 vierkante meter beursoppervlakte, en ruim 14.000 bezoekers, waarvan 13% uit België. Horecaondernemers en -personeel kunnen zich gratis registreren via www.bbbmaastricht.nl.