...

4 veelgemaakte fouten bij het starten van een bedrijf in België en hoe je ze vermijdt

4 veelgemaakte fouten bij het starten van een bedrijf

4 veelgemaakte fouten bij het starten van een bedrijf in België en hoe je ze vermijdt

Steeds meer Belgen worden ondernemer. Ondernemen geeft vrijheid, maar vraagt ook hard werk en veel administratie. Startende ondernemers maken vaak fouten die hun bedrijf een slechte start geven. Hier zijn vier veelvoorkomende fouten en hoe je ze voorkomt.

1. Niet nadenken over grote kosten als je wagenpark

Startende ondernemers hebben vaak direct hoge kosten, zoals de huur van een kantoor, aanschaf van hardware en software, of het beheren van een wagenpark. Vooral in sectoren zoals de bouw, bezorging en logistiek zijn voertuigen essentieel om te kunnen werken.

Door meteen te kiezen voor slimme oplossingen die duurzaam zijn en kosten kunnen besparen op de lange termijn, voorkom je dat grote kostenposten als wagenparkbeheer een enorme last worden voor je startende bedrijf.

Met de digitale oplossingen voor wagenparkbeheer van Radius zorg je dat je altijd het overzicht behoudt op alle wagens in je startende bedrijf. Je kunt met een digitale oplossing als telematica zien hoe efficiënt er wordt gereden en hier snel ingrijpen om kosten binnen de perken te houden.

Met tankpassen of laadpassen behoud je daarnaast via een centrale factuur meteen het overzicht van al je brandstofkosten en bespaar je direct enorm op administratieve rompslomp. Op die manier kun jij je focussen op andere zaken in je bedrijf en zorgen dat het groeit.

2. Geen haalbaar bedrijfsplan hebben

Als je een grote investering doet voor een nieuw bedrijf, zoals het inkopen van een bepaald product of reclamegeld besteden aan een nieuwe dienst, is het goed om te weten of er eigenlijk wel markt is voor je dienst of product. Als je geen haalbaar bedrijfsplan hebt, bestaat de kans dat je onderneming al na een jaar of zelfs enkele maanden flopt en dat is zonde van je geld en tijd.

De Vlaamse overheid raadt startende ondernemers verschillende tools aan om de haalbaarheid van hun onderneming te toetsen, zoals het Startkompas of de Startersgids van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Ook het doen van marktonderzoek of zelfs het aanvragen van een lening bij een bank, zijn manieren om de slagingskans te testen, want een kredietverstrekker zal ook willen weten of het plan kans van slagen heeft.

3. Niet de tijd nemen een sociaal verzekeringsfonds te kiezen

In België moet je als ondernemer zelf je sociaal verzekeringsfonds kiezen. Als je snel wilt starten met je bedrijf, kan de eerste de beste verzekering of de meest voordelige verzekering aanlokkelijk lijken om te kiezen.

Trap niet in deze val als startende ondernemer en neem toch de tijd om een verzekering te kiezen die bij je past. Je keuze is belangrijk omdat het fonds je sociale bijdragen beheert, die je recht geven op pensioen, ziekte-uitkering en gezondheidszorg. Kosten en diensten verschillen per fonds, dus een goede keuze bespaart je geld en helpt je beter.

4. Direct te veel opdrachten en klussen aanpakken

Als beginnende ondernemer wil je graag meteen aan de slag en pak je soms alles aan wat op je pad komt. Toch is niet elke opdracht of klus meteen geschikt voor jou. Als je direct alles aanpakt wat op je pad komt, heb je ook minder tijd om aan zelfontwikkeling te doen, reclame te maken voor je bedrijf en daarmee misschien beter betalende klanten aan te trekken.

Met andere woorden: door elke klus maar meteen op te pakken, werk je jezelf soms tegen. Doseer je tijd en wees ook geduldig door te wachten op de klanten die echt passen bij jouw expertise.

Image by Pexels from Pixabay