...

Beaufort voor de achtste keer aan de kust

Beaufort 224 van start

Beaufort de openluchttentoonstelling voor de achtste keer aan de kust. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de achtste editie van Triënnale Beaufort voorgesteld. Curator Els Wuyts nodigde 18 buiten- en binnenlandse kunstenaars uit, die in totaal 18 kunstwerken realiseerden: twee in elke deelnemende kustgemeente. “Uitgangspunt van deze editie is het concept ‘Fabric of Life’”, vertelt curator Els Wuyts. “Een metafoor voor een vanzelfsprekende verbondenheid, een vlechtwerk van verschillende lijnen, richtingen en patronen. Een vertrekpunt om onze nabije omgeving opnieuw onder ogen te zien en te koppelen aan mogelijke verbeeldingen.” De achtste editie van Triënnale Beaufort vindt plaats van 27 maart tot 3 november 2024.

Plaatsen in de verschillende kustgemeenten

Beaufort24 stelt voor deze editie nog meer dan vroeger de plaats waar de kunstwerken gepresenteerd worden, centraal. Curator Els Wuyts: “De reeks concrete plekken in de verschillende kustgemeenten zijn uitgelezen aanleidingen om bepaalde vertellingen zichtbaar te maken. Op die plekken is ruimte gemaakt om de soms onzichtbare legendes te laten spreken, sporen van bepaalde geschiedenissen terug te vinden of thema’s die de gemoederen bezighouden te benadrukken. Zoals in een groots monument of een intiem kunstwerk meer dan één verhaallijn terug te vinden is, kunnen veelzijdige meningen of onontdekte waarden aan het oppervlak komen drijven.”

Bezoekers ontdekken de Kust zo ook op een andere manier. Daarnaast zijn er de klassieke ingrediënten van Triënnale Beaufort: de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. Na deze editie zal het Beaufort Beeldenpark 50 kunstwerken tellen.

Beaufort24 biedt een ander perspectief

Curator Els Wuyts: “De tentoonstelling is bereikbaar, tastbaar of weerbarstig en oefent betekenisvol invloed uit op bestaande denkbeelden, herinneringen en gedachtegangen. De sculpturen en installaties zijn wat meer landinwaarts geschoven en bewegen zich langs de kusttram die havenzones, dorpskernen, markten, dijken, akkers en parken met elkaar verbindt. De tentoonstelling voert je naar een kruispunt, een glooiende duin, een stiltegebied of een eenvoudige rotonde, een vuurtoren of een waterkant. Beaufort24 raakt en beroert, is ontvankelijk voor het volle leven langs de Belgische kust en heeft tegelijk het vermogen om universele snaren te raken. Het zijn beeldende uitnodigingen tot inspirerende ontmoetingen en mogelijke werelden.”

Permanente en tijdelijke kunstwerken

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Acht kunstwerken zullen na de tentoonstelling blijven staan en het permanent Beeldenpark Beaufort uitbreiden.

De Panne:

Beaufort 2024 Filip Vervaet - Staging Sea - De Panne

Filip Vervaet (BE)  – Staging Sea, Sint-Pietersplein
Maëlle Dufour (BE) – Capsule, Maerebrug (Adinkerke)

Koksijde-Oostduinkerke:

Beafort 2024 Johan Creten - THE HERRING - Koksijde-Oostduinkerk
Johan Creten (BE/FR) – THE HERRING, strand Sint-André Oostduinkerke (einde G. Scottlaan)
Jorge Macchi (ARG) – All the words in the world, Zeedijk Koksijde (einde E. Vanlangehovestraat)

Nieuwpoort:

Beaufort 2024 Selva Aparicio - at Rest- Nieuwpoort
Selva Aparicio (ES/USA) – at Rest, Koolhof wandelpad
Alexandra Bircken (DU) – Top Down / Bottom Up, Westfront, Kustweg 2

Middelkerke-Westende:

Beaufort 2024 Jef Meyer - Untitled - Middelkerke-Westende

Jef Meyer (BE) – Untitled, strand Westende (einde Louis Logierlaan)
Lucy + Jorge Orta (UK-ARG/FR) – Gazing Ball: Reflective Dialogues, Normandpark

Oostende:

Beaufort 2024 Femmy Otten - Moeder Oostende

Femmy Otten (NL) – Moeder, Leopold II-laan 28
Marius Ritiu (RO/BE/USA) – At the Mercy of Nature (Sisyphus part X), Spuikom (Bredensesteenweg)

De Haan-Wenduine:

Beaufort 2024 Sara Bjarland - Monobloc Moments - De Haan-Wenduine
Sara Bjarland (FIN/NL) – Monobloc Moments, rotonde Manitobahelling
Pei-Hsuan Wang (TAI/BE) – Al Met der Tyd, Zeedijk De Haan (thv Koninklijke Baan 4)

Blankenberge:
Romain Weintzem (FR) – Attentifs ensemble, Pier Blankenberge / Franchommelaan 2 / Scarphoutstraat
Driton Selmani (KOS) – Lost For Words, duinenpad (thv Zeedijk 245)

Beaufort 2024 Romain Weintzem - Attentifs ensemble - Blankenberge

Foto: L. Colombier

Zeebrugge:

Beaufort 2024 Monika Sosnowska - Façade - Zeebrugge
Monika Sosnowska (PL) – Façade, Sint-Donaaspark
Ivan Morison (UK) – Star of the Sea, strand (thv Zeedijk 35) – in samenwerking met Triënnale Brugge

Knokke-Heist:

Beaufort 2024 Richard Deacon - NEWS - Knokke-Heist
Richard Deacon (UK) – N/E/W/S, Burgemeester de Ghelderepark
Lucie Lanzini (FR/BE) – Trouble Sea, Directeur-Generaal Willemspark (Frans Welvispad)

Foto’s: Westtoer tenzij anders vermeld.

De unieke beleving van Beaufort24

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer zetten opnieuw de schouders onder dit uniek kunstproject. Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer en West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme:  “Beaufort24 is de achtste editie van de Triënnale, en brengt elke keer weer honderdduizenden mensen uit binnen- en buitenland naar de Kust. Het laat Westtoer toe om de Kust internationaal te profileren als een hedendaagse bestemming, en daar spelen natuur, gastronomie en hedendaagse beeldende kunst dus een belangrijke rol in. Voor deze editie is de interesse nu al enorm, dat horen en voelen we door de vele aanvragen die we ontvangen. De meerwaarde die een groot publieksevent als Triënnale Beaufort brengt, is van onschatbare waarde voor de hele kustregio.”

Meer Beaufort24

In elk toerismekantoor van de Kust is een bezoekersgids te koop voor €2, met daarin uitleg over de kunstwerken, de kunstenaars en het verhaal van de locatie van elk kunstwerk. Daarnaast bevat de gids ook wandelkaarten, fietslussen en achtergrondinfo.

Voor fietsers en wandelaars zijn trajecten uitgetekend

In elke kustgemeente zijn er wandelingen uitgestippeld, die de bezoekers langs de nieuwe en eerdere Beaufort-werken brengen. De wandelkaarten zijn geïntegreerd in de bezoekersgids, en zijn ook als losse wandelkaarten gratis af te halen bij de toerismekantoren aan de Kust.

Fietsers kunnen de kunstwerken van Beaufort24 ontdekken, via uitgestippelde fietstochten die telkens twee kustgemeenten met elkaar verbinden. De fietsroutes zijn gratis downloadbaar op de website van Triënnale Beaufort.

Beaufort 2024 met kusttram

Ook de kusttram is een uniek vervoersmiddel om Beaufort24 te ontdekken. De website en de bezoekersgids vermelden telkens de dichtstbijzijnde tramhalte, en de wandelafstand tot aan het desbetreffende kunstwerk.

Ook wie met kinderen Beaufort24 wil ontdekken, is welkom. Een kijkboek met doe-en zoekopdrachten is te koop bij de toeristische diensten, voor €1.

Meer info:www.triennalebeaufort.be