...

6 duurzame tips om je peuter te verzorgen

6 duurzame tips om je peuter te verzorgen

6 duurzame tips om je peuter te verzorgen

Als moeder ben je continu bezig met het maken van keuzes die de gezondheid en ontwikkeling van je kind bevorderen. Tegelijkertijd is het belangrijk om rekening te houden met de impact van deze keuzes op het milieu en de toekomst van je peuter. Gelukkig zijn er tal van duurzame manieren om hem of haar groot te brengen. Benieuwd naar welke dat zijn? Je leest het hier.

    1. Kies voor herbruikbare luiers

Eén van de meest impactvolle stappen die je kan ondernemen als duurzame mama, is overstappen op herbruikbare luiers. De wegwerp variant belandt vaak op stortplaatsen en draagt bij aan de groeiende afvalproblematiek. Herbruikbare luiers zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gevoelige huid van je peuter. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en verminderen de blootstelling aan schadelijke chemicaliën die in wegwerpluiers kunnen voorkomen.

  1. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Ook verzorgingsproducten, zoals shampoo, zeep en lotion, kunnen veel schadelijke chemicaliën bevatten. Om die reden is het belangrijk om te kiezen voor biologische opties met ingrediënten die zacht zijn voor de gevoelige huid van je kindje. Daarnaast worden natuurlijke verzorgingsproducten vaak geproduceerd met respect voor het milieu, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst voor je peuter.

  1. Koop duurzaam speelgoed

Ten derde vermijd je best speelgoed gemaakt uit plastic. Neem eens een kijkje in de online speelgoedwinkel en ga op zoek naar duurzaam speelgoed, geproduceerd uit natuurlijke materialen zoals hout, bamboe of biologisch katoen. Dit is veiliger voor je peuter, maar het gaat ook langer mee en kan vaak worden gerecycled of gecomposteerd aan het einde van zijn levensduur.

  1. Eet gezonde en duurzame voeding

De voeding die je kindje krijgt, speelt een cruciale rol in zijn gezondheid en ontwikkeling. Kies daarom voor biologische en lokale producten wanneer mogelijk. Biologische voeding is opnieuw vrij van schadelijke pesticiden en chemicaliën, terwijl lokale producten minder energie vereisen voor transport, wat je ecologische voetafdruk verkleind. Stimuleer je peuter ook om seizoensgebonden groenten en fruit te eten. Dat is, naast gezonder, een stuk duurzamer.

  1. Moedig actief buiten spelen aan

Tot slot is het belangrijk dat je kleintje voldoende beweging krijgt, en dat kan niet op een nog duurzamere manier dan spelen in de buitenlucht. Moedig activiteiten zoals wandelen, fietsen en ontdekkingstochten in de natuur aan en leg eventueel wat educatief speelgoed voor 1 jaar in de tuin. Je zal merken dat de ontwikkeling van je peuter hierdoor een stuk vlotter verloopt.

 

Afbeelding van -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ via Pixabay