...

Energieleveranciers: wat je moet weten voordat je kiest

Energieleveranciers

Energieleveranciers: wat je moet weten voordat je kiest

Aan het begin van het nieuwe jaar gaan veel mensen hun vaste lasten eens goed bekijken. Is het misschien slim om van zorgverzekering te wisselen? En hoe zit het met je energieleverancier? Door de juiste keuze te maken, kun je vaak flink besparen op je jaarlijkse kosten. Maar energieleveranciers vergelijken is een vak apart. Je moet op meer letten dan alleen de prijs. In dit artikel gaan we alle belangrijke punten langs die je moet weten voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier. Laten we beginnen!

Vergelijk de daadwerkelijke tarieven

Elke energieleverancier zal natuurlijk een mooie lage prijs duidelijk zichtbaar promoten. Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden. Je hebt natuurlijk het basistarief maar je wilt kijken naar de totaalprijs die jouw verbruik zal creëren. Naast leveringstarieven heb je namelijk ook transportkosten, btw en energiebelasting waar je rekening mee moet houden. Ook maken energieleveranciers vaak gebruik van actietarieven. Als consument wil je wel weten hoe lang dit tarief geldig is, wat je daarna gaat betalen en of deze contractvorm bij je past.

Wat wordt de duur van je contract?

Er zijn verschillende opties qua contractduur waarvoor je kunt kiezen bij een energieleverancier. Er zijn in principe drie opties die het meest gangbaar zijn. je kunt kiezen uit allerlei contracten, zoals een contract voor één jaar, een contract voor meerdere jaren of eentje met variabele tarieven. Op dit moment is een 1-jarig contract wel wat duurder dan een paar jaar terug. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Het biedt wel zekerheid op de korte termijn en tegelijkertijd zit je er maximaal een jaar aan vast en kun je dan een nieuw contract afsluiten. Meerjarige contracten zie je veel minder in het aanbod maar sommige leveranciers doen het. Een meerjarig contract zorgt voor zekerheid op de lange termijn maar het kan ook zijn dat je aan een duurdere prijs vastzit terwijl over een paar jaar de energieprijzen veel lager zijn. Dan zijn er ook nog variabele tarieven. Dit zorgt voor veel flexibiliteit maar het betekent ook dat de energieprijzen significant kunnen schommelen in een jaar. Het is hierbij dus belangrijk wat je het komende jaar verwacht. Als je van mening bent dat binnen een paar maanden de energieprijzen gaan dalen dan is een variabel contract interessant.

Enkel- of dubbeltarief

Je moet ook kiezen tussen een enkeltarief en een dubbeltarief. Met een enkeltarief betaal je altijd dezelfde prijs. Maar bij een dubbeltarief betaal je meer tijdens piekuren en minder tijdens daluren. Deze daluren zijn in de nacht en in het weekend. De keuze hangt vooral af van jouw persoonlijk stroomgebruik.

Afbeelding van yannick haustant via Pixabay