...

Beter slapen dankzij deze tips

Beter slapen dankzij deze tips

Beter slapen dankzij deze tips

We onderschatten het soms, maar een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze fysieke en mentale gezondheid. Als je eens een nachtje ligt te woelen en draaien, merk je dat meteen aan je energiepeil de volgende dag. Helaas is goed slapen niet voor iedereen een evidentie en zijn er heel wat mensen die worstelen met slapeloosheid. Ben jij ook zo iemand? Lees dan snel verder, want dankzij deze tips val jij deze avond als een roosje in slaap.

Creëer een comfortabele slaapomgeving

Je slaapkamer zou een gezellige plek moeten zijn waar je helemaal tot rust kan komen. Zorg om te beginnen voor een comfortabel matras en kussen dat bij je slaaphouding past. Houd daarnaast je slaapkamer koel en hang gordijnen op maat op, zodat het steeds goed donker en stil is. Het is vooral belangrijk dat je slaapkamer voor jou aanvoelt als een rustige plek, zonder te veel prullaria en rommeltjes.

Matig je cafeïne- en alcoholinname

Je hebt het misschien al eerder gehoord, maar cafeïne en alcohol kunnen je slaapcyclus flink verstoren. Wees dus voorzichtig met je inname, vooral later op de dag. Probeer cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee minstens zes uur voor het slapengaan te vermijden en beperk ook je alcoholgebruik tot een glaasje per dag, omdat overmatig drinken je slaapkwaliteit kan verminderen.

Beweeg voldoende en eet gezond

Regelmatig sporten kan je helpen om beter te slapen. Probeer wel om intensieve trainingen minstens een paar uur voor het slapengaan te vermijden, omdat dit je energieniveau kan verhogen waardoor je juist meer wakker wordt. Sport bij voorkeur in de voormiddag of in de ochtend. Daarnaast helpt het om licht verteerbare maaltijden te eten in de avond om indigestie te voorkomen. Vermijd best zware, vette voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vette kazen, sauzen en dergelijke, die je maag kunnen belasten.

Opgeruimd staat netjes

Zorg ervoor dat je slaapkamer steeds netjes en gekuist is. In een kamer die vol rommel ligt, ben je namelijk veel sneller afgeleid waardoor het ‘s avonds moeilijker kan zijn om tot rust te komen wanneer je in bed gaat liggen. Kies daarom voor een laminaat vloer in je slaapkamer die makkelijk te kuisen is en zorg voor voldoende opbergruimte. Kies daarnaast liefst voor een neutrale bedovertrek en schilder je muren liefst in zachte kleuren in plaats van te kiezen voor behangpapier met drukke prints en felle kleuren. Hallo zen vibes!

 

Afbeelding van Pexels via Pixabay