...

Renovatie gepland? Met deze tips kan je heel wat kosten besparen

Renovatie gepland Met deze tips kan je heel wat kosten besparen girlfriends-2213259_1280

Renovatie gepland? Met deze tips kan je heel wat kosten besparen

Renoveren is duur, per vierkante meter gerekend, vaak zelfs duurder dan nieuwbouw. Je kan in een oudere woning nu eenmaal wel eens voor onverwachte verrassingen komen te staan. Om de verbouwing toch binnen budget te houden of meer uit je investering te halen, kan je zoveel mogelijk zelf doen. Dat lijkt misschien een hele uitdaging maar met deze tips kom je al een heel eind.

  1. Bepaal je budget vooraf

En vooral: hou je daaraan! Maak met andere woorden goed je huiswerk en zorg dat je een duidelijk zicht hebt op welke werken je wil uitvoeren en wat de kostprijs daarvan is. Hou ook rekening met onvoorziene kosten of gebreken die gaandeweg naar boven kunnen komen, zoals bijvoorbeeld een dakgebinte dat ineens toch ook vervangen moet worden. Een oudere woning kan nu eenmaal voor wat verrassingen zorgen. Om kosten te sparen kan je kijken voor bijvoorbeeld een toonzaalkeuken die je kan aankopen voor een fractie van de prijs.

  1. Laat je goed adviseren

Zoek een architect die gewend is om met zelfbouwers te werken en die je kan adviseren over welke werken je al dan niet zelf kan doen. Of volg wat cursussen: elektriciteit, loodgieterij, metselen. Heel wat technische zaken kan je bovendien al doende leren. Met een goede voorbereiding en de nodige zin om nieuwe technieken te leren, kan je best wel veel zelf doen.

  1. Investeer in kwalitatief materiaal

Wanneer je heel wat werken zelf gaat uitvoeren bespaar je beter niet op een degelijke uitrusting. Een goedkope boormachine die je in de loop van de werken 3 keer moet vervangen, kost je uiteindelijk meer dan 1 deftige machine die nadien nog jaren mee gaat. Ook wanneer je materiaal gaat huren geef je beter wat meer uit. Een schuurmachine met stofzuiger is dan misschien duurder in huurprijs maar het zal je heel wat tijd en vooral veel stof besparen, en het is nog altijd goedkoper dan de werken te laten uitvoeren.

  1. Help de professionals

Wanneer je toch een beroep doet op een aannemer of een vakman voor die klussen waar zelf niet aan durft te beginnen, vraag dan waar je mee kan helpen. Elk uur uitgespaard, is een uur minder aangerekend op de factuur. Je maakt bovendien hun werk gemakkelijker en je kan misschien toch nog wat van hen leren.

  1. Ga op zoek naar koopjes

Bij een verbouwing kruipt het meeste geld vaak in de afwerking: de keuken, de badkamer…, maar ook daar kan je heel wat besparen. Keukenwinkels vervangen op regelmatige basis hun toonzaal en bieden dan die toonzaalkeukens te koop aan voor een heel voordelige prijs. Ga dus zeker eens langs bij de keukenbouwers in de buurt. Wie weet vind je tussen die toonzaalkeukens wel de keuken van je dromen voor een fractie van de prijs!

 

Afbeelding van Anemone123 via Pixabay