...

Private equity: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Private equity: Wat is het en wat zijn de voordelen

Private equity: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Private equity is een veelbesproken onderwerp in de zakelijke wereld. Maar wat is private equity nu eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op wat private equity is en welke voordelen het kan bieden voor bedrijven en investeerders.

Wat is private equity?
Private equity is een beleggingscategorie waarbij investeerders geld verschaffen aan niet-beursgenoteerde bedrijven. Dit geld kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals het uitbreiden van het bedrijf, het overnemen van andere bedrijven of het herstructureren van de onderneming. In ruil daarvoor krijgen de investeerders aandelen in het bedrijf en kunnen ze een rol spelen in het sturen van het beleid.

Verschil tussen private equity en venture capital
Hoewel private equity en venture capital (VC) soms door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide termen. Venture capital richt zich op start-ups en jonge bedrijven die nog in een vroege fase van ontwikkeling zijn. Private equity daarentegen richt zich op bedrijven die al enige tijd bestaan en die winstgevend zijn, maar die toch extra kapitaal nodig hebben om te groeien.

Voordelen voor bedrijven
Bedrijven kunnen profiteren van private equity door het verkrijgen van extra kapitaal en expertise van de investeerders. Dit geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om nieuwe producten te ontwikkelen, nieuwe markten te betreden of om bedrijfsovernames te financieren. Daarnaast kunnen investeerders helpen bij het sturen van het beleid en bij het vinden van nieuwe kansen en mogelijkheden voor het bedrijf.

Voordelen voor investeerders
Voor investeerders kan private equity een aantrekkelijke investering zijn omdat het potentieel hoge rendementen kan opleveren. Door te investeren in bedrijven die al bewezen hebben succesvol te zijn, kunnen investeerders hun risico’s spreiden en profiteren van de winsten die deze bedrijven kunnen genereren. Daarnaast kunnen investeerders ook een actievere rol spelen in het sturen van het beleid van het bedrijf en kunnen ze hun expertise en netwerk inzetten om het bedrijf te laten groeien.

Nadelen van private equity
Naast voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan private equity. Zo kan het zijn dat investeerders alleen investeren in bedrijven die al winstgevend zijn en dus minder aandacht hebben voor start-ups en jonge bedrijven. Daarnaast kunnen investeerders ook hoge eisen stellen aan het rendement dat het bedrijf moet behalen, wat kan leiden tot teveel druk op het bedrijf en zijn werknemers. Ook kan het zijn dat investeerders slechts tijdelijk investeren en daarna hun aandelen snel willen verkopen, wat kan leiden tot instabiliteit voor het bedrijf.

Wilt u hulp bij uw bedrijfsovername? Marktlink biedt u jarenlange expertise als het gaat om private equity of het kopen/verkopen van een bedrijf.

 

Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay