...

Hogere accijnzen op energie. #Stop de Tinnetaks

Hogere accijnzen op energie money-g2b0ed9c5c_1920

Hogere accijnzen op energie: PVDA-Kamerlid Peter Mertens lanceert “#Stop de Tinnetaks”

06 februari 2023

“Terwijl we nu al de duurste stroom hebben van West-Europa, gooien minister Tinne Van der Straeten en de Vivaldi-regering er nog eens voor 240 euro aan accijnzen bovenop? Neen, bedankt. Stop de nieuwe #Tinnetaks”, klinkt het bij Peter Mertens. De PVDA-volksvertegenwoordiger reageert hiermee op de beslissing van de federale regering om de accijnzen op de energiefactuur vanaf 1 april te verhogen.

Mertens wil handtekeningen verzamelen om zo druk te zetten op de regering: “Wij willen deze accijnsverhoging terugdraaien. Dit is de wereld op z’n kop. Wat vandaag nodig is, is niet een nieuwe Tinnetaks en nóg hogere energiefacturen, wel een structurele prijsblokkering op een veel lager niveau.” De PVDA voert al maandenlang campagne tegen de hoge energieprijzen en verzamelde op www.pvda.be/energie op korte tijd meer dan vijftigduizend handtekeningen.

“Wat ze met de ene hand geeft, via de btw-verlaging, neemt de regering nu met de andere terug, via hogere accijnzen. Een vestzak-broekzak-operatie die gezinnen en alleenstaanden alleen maar verder op kosten jaagt”, aldus Mertens.

“Hogere accijnzen maken ook de stroomkloof met de buurlanden alleen maar groter. Net op een moment dat die landen tonen dat een prijsblokkering wel degelijk een belangrijk verschil kan maken.” De linkse partij bracht vandaag nieuwe cijfers naar buiten waaruit blijkt dat België het nieuwe jaar is ingegaan als duurste West-Europees land voor elektriciteit. Voor gas is België het op één na duurste land.