...

Wat kunnen bultjes op mijn lichaam betekenen?

Wat kunnen bultjes op mijn lichaam betekenen

Wat kunnen bultjes op mijn lichaam betekenen?

Je wordt wakker op een ochtend en hebt ineens ontzettend jeuk op je lichaam. Je doet jezelf even krabben en kijkt vervolgens op je arm. Je ziet dat er een aantal bultjes op je arm zitten. Wat kunnen de oorzaken van deze bultjes zijn en hoe kom je er weer vanaf?

Soorten jeukende bulten

Je hebt verschillende soorten jeukende bulten. Deze bulten kunnen dan verschillende oorzaken hebben. Bulten kunnen ingedeeld worden naar vorm en naar kleur.

Rode jeukende bulten

Rode jeukende bulten op het lichaam kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je een allergie hebt voor bijvoorbeeld parfum of rubber. Het kan ook zijn dat je een reactie op een geneesmiddel hebt. Dit kan je herkennen als je over het hele lichaam rode bultjes hebt. Als je een aantal bultjes op een rij hebt dan betekent dit dat je last hebt van bedwanten. Je kunt dan een ongediertebestrijding bellen om bedwantsen te bestrijden. Een andere oorzaak voor rode jeukende bulten zijn natuurlijk muggen of insecten. Deze worden vaak aangetoond op de onderbenen en onderarmen. Als je ineens last krijgt van rode bulten bij warm weer kan het zijn dat je last hebt van een zonneallergie.

Ringvormige jeukende bulten

Ringvormige jeukende bulten op het lichaam kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ringwormen. Als je ringwormen hebt, heb je een infectie met een huidschimmel. Deze bulten worden vaak aangetoond in de oksels, liezen of de billen. Ze komen namelijk vooral voor op plekken waar de huid vochtig is. Verder kunnen ringvormige bulten veroorzaakt worden door netelroos. Deze jeukende plakkaten komen vooral voor op de romp en de ledematen.

Jeukende puistkopjes en blaasjes

Een van de oorzaken van blaasjes is folliculitis. Dit is een ander woord voor haarwortelontsteking. Dit komt met name voor op de bovenrug, liezen en de borst. Het komt namelijk voor op plaatsen waar haarzakjes uitmonden in de huid. Verder kunnen blaasjes veroorzaakt worden door waterpokken. Dit komt voornamelijk bij kinderen voor en is erg besmettelijk. Deze blaasjes komen overal op het lichaam voor. Als de blaasjes een branderig gevoel geven dan worden ze vaak veroorzaakt door gordelroos. Gordelroos wordt vaak aangetroffen op maar één kant van het lichaam.

Wat te doen tegen jeukende bulten?

Ga zelf niet doktertje spelen als je jeukende bulten op het lichaam krijgt. Dit kan namelijk de situatie verergeren in plaats van verbeteren. Als de bultjes niet vanzelf beter worden kan je het beste een afspraak bij de dokter maken om er naar te laten kijken. Deze zal waarschijnlijk een zalf of crème voorschrijven die het kan oplossen.

 

Probeer de oorzaak van de jeuk op je lichaam te bepalen en zoek hulp.