...

Tramsite Schepdaal heropent op donderdag 21 mei

Tramsite Schepdaal heropent

Op donderdag 21 mei, u leest het goed! Door de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 13 mei is het vanaf morgen 18 mei mogelijk om de musea in ons land te heropenen. Zo ook het de Tramsite van Schepdaal een deelgemeente van Dilbeek. Het trammuseum van Dilbeek is het bekendste museum in de streek dat opnieuw zijn deuren zal openen. De eerste gebouwen in Schepdaal dateren van 1888, ten tijde van koning Leopold II. De stelplaats paste volledig in de strategie van Belgische Buurtspoorwegen (NMVB) om de regio’s die door de treinen niet werden bereikt, bereikbaar te maken. Schepdaal lag op de 23 kilometer lange tramlijn die Brussel met Ninove verbond.

Tramsite Schepdaal heropent op donderdag 21 mei - IMG 5180

Een unieke collectie rijtuigen

In 1993 werd de tramsite van Schepdaal officieel beschermd, samen met haar unieke collectie tramrijtuigen. Schepdaal kan trots zijn op haar collectie: uit elke belangrijke periode van de geschiedenis van de buurtspoorwegen zijn een aantal rijtuigen bewaard. De collectie omvat drie stoomtrams van meer dan een eeuw oud en de allereerste elektrische tram in het land, uit 1894 . Het unieke koninklijke tramrijtuig van Leopold II dateert uit 1896. Eind jaren negentig ging het museum dicht en begonnen de restauratiewerken. Vandaag kan je de tramsite opnieuw op regelmatige basis bezoeken. Ondertussen wordt de site nog steeds verder gerestaureerd en opgewaardeerd.

Tramsite Schepdaal heropent op donderdag 21 mei - IMG 5191

Practisch

Bezoekers dienen hun bezoek te reserveren via mail (trammuseumschepdaal @gmail.com)  of telefonisch tussen 9u en 18 via 0474 38 77 61 (7 dagen op 7) . Vermeld zeker de datum, tijd en het aantal personen. Betalen gebeurt zoveel mogelijk digitaal. Indien dit niet mogelijk is, kan er uitzonderlijk met gepast cash geld betaald worden. Verder werd er een bewegwijzering voorzien met rood-witte linten die de bezoekers moeten volgen om mekaar niet te kruisen. Aan de ingang werd een automatische gel verdeler aangebracht om de handen voor het bezoek te ontsmetten. Een mondmasker is niet verplicht maar de veilige afstand (1,5 m) moet gerespecteerd worden. Wij gingen alvast afgelopen zaterdag (16 mei) al een kijkje nemen hoe men het museum tijdens Corona veilig ging openen en daar werden we ook te woord gestaan door Pascal Mathieu, één van de bezielers van dit unieke museum.

Bezoek ook de webstek: www.tramsiteschepdaal.be