...

Toegangspoortjes in winkelcentrum Blankenberge

Toegangspoortjes in winkelcentrum Blankenberge

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat vanaf maandag 11 mei de winkels opnieuw open gaan. Het Lokaal Bestuur wil ervoor zorgen dat dit in onze badstad op een veilige en gezonde manier gebeurt en maakt daarvoor gebruik van bemande en bedienbare toegangspoortjes die tijdelijk sluiten wanneer het te druk is. Deze werkwijze zal dagelijks gehanteerd worden vanaf 11 mei, telkens van 11 tot 18 uur.

Daphné Dumery, burgemeester: “Als bestuur kiezen we om het kernwinkelgebied, dit is de Kerkstraat en de zijstraten, te voorzien van toegangspoortjes. Het spreekt voor zich dat het afsluiten van het gebied niet nodig is wanneer het rustig is, dan blijven de ze gewoon open. Om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen zal de politie ze tijdelijk sluiten wanneer het te druk wordt. Helaas kunnen we hierin geen onderscheid maken tussen bewoners en bezoekers. We begrijpen dat dit voor de inwoners een extra moeilijkheid met zich meebrengt. Daarom vragen we jullie om dan ook geduldig te wachten tot het signaal gegeven wordt dat het weer rustiger is”.

Toegangspoortjes in winkelcentrum Blankenberge - Pier Blankenberge 2019

Concreet wordt de toegang tot het winkelcentrum gevormd door de Kerkstraat (tussen Zeedijk en Steenstraat), Vissersstraat, Langestraat (tussen Weststraat en Hoogstraat), Molenstraat (tussen Weststraat en Hoogstraat), Bakkersstraat (tussen Vissersstraat en Langestraat) en het Manitobaplein. Op deze locaties komen de bemande toegangspoortjes. Er wordt een vaste barrière geplaatst tussen het kruispunt van de Bakkersstraat met de Nieuwstraat.

Het centrum wordt vanaf 11 mei telkens een voetgangerszone van 11 uur tot 18 uur (vanaf 1 juli 2020 treedt dan het zomerregime in). Leveranciers kunnen tot 11 uur leveren bij de handelaar. Bij gesloten poorten worden enkel hulp- en ordediensten toegelaten tot het winkelcentrum.

“Voor de winkels in het winkelcentrum wordt door het bestuur een wachtzone met vloerstickers voorzien. Deze stickers worden op 1 meter van de rooilijn en op 1,5 meter van elkaar gekleefd. Hierbij zullen wij telkens het principe van het ‘rechts aanhouden’ toepassen (rechts aanschuiven, de winkel rechts verlaten). De stickers worden op vrijdag 8 mei 2020 door de diensten van het stadsbestuur op het openbaar domein aangebracht”, zegt Dumery.

Toegangspoortjes in winkelcentrum Blankenberge - Daphné Dummery

Innames openbaar domein worden gedurende de beheersmaatregelen niet toegelaten. Stoepborden, beachflags, banken, stoelen enz… kunnen dus niet langer uitgestald worden.

“Het is voor velen een moeilijke periode en we begrijpen dat dit niet gemakkelijk zal zijn, maar we rekenen op het begrip en de medewerking van iedereen. We willen niet alleen jullie, onze bewoners, maar ook onze bezoekers vrijwaren van mogelijke coronabesmettingen. Het moet voor iedereen te allen tijde mogelijk zijn om voldoende afstand van elkaar te houden”, eindigt de burgemeester