...

Bert Gabriëls: bleft thoewes”!

Ondanks een verlenging van de coronamaatregelen en een afgelaste tournee in Nederland, doet de populaire stand-up comédian een opmerkelijke oproep richting de Vlaams-Brabanders. 

Bert Gabriëls: “Bij ons zijn de slimste mensen de simpelste en de simpelste de slimste, dus bleft thoewes”!

Toen stand-up comédian Bert Gabriëls, met roots in Malderen, van de Vlaams-Brabantse provinciegouverneur Lode De Witte de vraag kreeg om mee te werken aan een sensibiliseringsfilmpje, twijfelde hij geen seconde. “We moeten de komende weken vooral de nadruk leggen op het volhouden van de maatregelen. Dit zal niet altijd makkelijk zijn, nu het mooi weer wordt en de curves stilaan hoopvolle signalen geven. Wij zouden daarom graag uw hulp in roepen met een positieve boodschap, waarmee we de Vlaams-Brabanders in het bijzonder een hart onder de riem kunnen steken”, stond er in de mail.

Bij ons zijn de slimste mensen de simpelste en de simpelste de slimste, dus met de nodige humor roep ik hen allemaal op om te blijven volhouden. In de ziekenhuizen in Bonheiden en Leuven, maar ook elders zijn er genoeg mensen die dag en nacht hun botten staan af te draaien en er dus voor zorgen dat er zo min mogelijk mensen sterven in onze provincies. Voor die mensen moeten we uit respect volhouden. Als je buiten de dingen die zijn toegestaan nergens speciaal naartoe moet, wees dan verstandig en bleft thoewes.

Bert Gabriëls: bleft thoewes”! - Bert Gabriëls 4
(Foto: Johannes Vande Voorde)

Juridisch werk 
De maatregelen rond het coronavirus werden door de Nationale Veiligheidsraad ondertussen verlengd tot begin mei en da’s opnieuw een stevige streep door de rekening van stand-up comédian Bert Gabriëls, die omwille van het coronavirus eerder al zijn Nederlandse theatertournee in het water zag vallen. “Normaal gezien was ik dit voorjaar bij onze noorderburen de actualiteitsconference ‘De wetten van de jungle’ aan het spelen. De belangstelling was groot, maar de uitbraak van het virus gooide roet in het eten”, zegt Bert Gabriëls. “Ja, het is vervelend omdat ik mijn werk daar niet kan verderzetten.

Ik was net begonnen met try-outs toen er in het kader van de volksgezondheid terecht werd beslist om alle culturele activiteiten voorlopig op te schorten. Zo goed als zeker schuift alles door naar komend voorjaar, want in het najaar heb ik mijn handen vol met mijn 2de Eindejaars-conference, die ik vanaf november op een 30-tal plekken in Vlaanderen ga spelen. Laat ons inderdaad hopen dat we dan met de nodige humor kunnen terugblikken op het coronavirus, al is het niet evident om daar grapjes en mopjes over te schrijven, zeker nu het zo dichtbij komt. In mijn directe omgeving zijn er wat besmettingen en zitten er sommigen in quarantaine.

Bert Gabriëls: bleft thoewes”! - Bert Gabriëls 3 scaled
(Foto: House Of Entertainment)

Ik overweeg nog een tussentijdse corona-update in de zomermaanden, maar voor alle duidelijkheid is het geenszins de bedoeling om met de mensen die ziek werden te lachen, laat staan met mensen die door de gevolgen van het virus hun inkomen hebben verloren.” Dat laatste is ook van toepassing voor Bert. “Ik verlies veel geld nu ik niet kan spelen, maar zolang je gezond bent, moet je dat gevoel in eerste instantie koesteren. Ik vermoed dat ik wel aanspraak kan maken op steunmaatregelen, maar zo zit ik niet in elkaar.

Niet dat ik die centen niet nodig heb, maar ik overbrug deze periode voornamelijk met juridisch werk. Ik ben jurist van opleiding en de vrijgekomen tijd vul ik nu in met betaalde opdrachten. Ik ben mezelf in spoedtempo aan het bijscholen (lacht). Daarnaast heb ik me terug opgegeven om als voogd voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen te zorgen, iets wat ik een decennium geleden ook al heb gedaan.

Hier kan je de videoboodschap van Bert Gabriëls bekijken. In aanloop naar zijn 2de #Eindejaarsconference trakteert Bert in deze coronatijden met een #Eindeweeksfilmpje. Dat vind je op zijn vernieuwde website, waar je je ook kan inschrijven op zijn gratis nieuwsbrief.

Bert Gabriëls: bleft thoewes”! - Logo House Of Entertainment