...

Verborgen lekkages grote kostenpost in Vlaamse woningen

Verborgen lekkages grote kostenpost in Vlaamse woningenVerborgen lekkages grote kostenpost in Vlaamse woningen

Een lekkage kan grote gevolgen hebben voor de staat van uw woning. In het bijzonder wanneer een lekkage pas na verloop van tijd wordt opgemerkt door bewoners. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage onder uw dakbedekking. Via kleine scheurtjes in de dakbedekking sijpelt hemelwater bij uw woning naar binnen. Eenmaal binnen trekt het vocht in het houtwerk onder uw dakbedekking. Het hout kan gaan rotten, waarbij de gehele constructie aan kracht verliest. Het herstel van dergelijke vochtschade zorgt voor een grote kostenpost binnen veel Vlaamse woningen.

 

Lekkages komen niet alleen voor onder de dakbedekking van uw woning. Er zijn nog tal van andere soorten lekkages die geregeld voorkomen binnen woningen in Vlaanderen. Denk ook aan een lekkende waterleiding, een lekkage rond de afvoer, enzovoorts. In dit artikel leest u meer over de gevolgen van deze lekkages.

Schade aan muren, vloeren en plafonds door lekkages

Schade ontstaat bij lekkages niet alleen aan het hout van uw dakconstructie. Het vocht kan bijvoorbeeld ook in een muur, vloer of plafond trekken. Dit resulteert in lichtgele, ietwat bruinige plekken. Het herstel van deze plekken neemt veel tijd in beslag. Eerst moet de luchtvochtigheid binnen uw ruimtes verlaagd worden. Vervolgens kan begonnen worden met het herstel van de plekken op uw muren of plafonds. Het verlagen van de luchtvochtigheid is geen eenvoudige klus en neemt vaak al snel enkele weken tot zelfs maanden in beslag. U kunt hiervoor bijvoorbeeld vochtvreters gebruiken, of uw ramen dagelijks in de ochtend openen. De tocht die hierdoor ontstaat neemt de vocht mee uit uw woning.

 

Herstel van lekkages door een loodgieter

Om de kans op een ernstige schade aan uw woning en daarmee hoge kostenposten te voorkomen, is het verstandig lekkages in een vroeg stadium aan te pakken. Een loodgieter kan u hierbij helpen. De loodgieter beschikt over verschillende hulpmiddelen, waarmee de bron van een lekkage achterhaald kan worden. Zelf naar de bron van een lekkage zoeken blijkt vaak lastig te zijn. U zou hiervoor het vochtspoor op een muur of houten balk kunnen volgen. Komt u er niet uit dan is het aan te raden een lekdetectiebedrijf in te schakelen.

 

Met spoed een loodgieter inschakelen bij lekkages 

Merkt u een ernstige lekkage op? Kies in dat geval voor de hulp van een spoedloodgieter in Vlaanderen. Een dergelijke spoedservice is doorgaans 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken. Handig, wanneer u de lekkage bijvoorbeeld na uw werk of in het weekend opmerkt. Door snel in te grijpen kan erger voorkomen worden!