...

René Karst pakt met het studentikoze ‘Atje voor de sfeer’ Vlaanderen in!

René Karst pakt met het studentikoze ‘Atje voor de sfeer’ Vlaanderen in! - Logo House Of Entertainment

René Karst pakt met het studentikoze ‘Atje voor de sfeer’ Vlaanderen in!

René Karst pakt met het studentikoze ‘Atje voor de sfeer’ Vlaanderen in! - Hoe René Karst Atje Voor De Sfeer
(Foto: House Of Entertainment)

Na de traditionele openingsavonden is het nieuwe academiejaar voor de hogeschool- en universiteitsstudenten nu echt begonnen, en daar profiteert René Karst volop van met zijn studentikoze meezinger ‘Atje voor de sfeer’. Deze meezinger sluimert al sinds het voorjaar in de Vlaamse feesttenten, in elk café en op iedere hoek van de straat. Net als Guus Meeuwis zijn ‘Het is een nacht’ en de ‘I Will Survive’-versie van Hermes House Band, heeft René Karst een hit te pakken met zijn Nanananana-meezinger. “In Nederland heb ik een weekrubriek op Radio 538 en is ‘Atje voor de sfeer’ uitgegroeid tot een nationale feesthymne. Vorige week heeft ‘Atje’ op de Buma NL één van de drie nominaties verzilverd en werd het liedje bekroond in de categorie ‘Grootst feesthit’, waar ik trouwens ontzettend blij mee ben. Een ‘atje’ is eigenlijk een ‘ad fundum’ en het maakt niet uit of het een shotje is, een pilsje, frisdrank of water. Een ‘atje’ zorgt altijd voor de sfeer en daar haalde ik dus de inspiratie voor mijn liedje”, zegt René Karst enthousiast.

Carrière
Sinds 1979 staat René Karst al op het podium. In het begin van zijn carrière deelde hij dat met zijn moeder Jannie als Duo Karst. Als zanger-componist nam hij 30 albums op met meer dan 100 eigen liedjes, die ook bij en via heel wat emigranten in Canada en Australië bekend werden. René Karst is ook producer en componeerde in zijn carrière nummers voor heel wat artiesten. In 2007 bracht Karst als soloartiest 2 feestnummers uit en zijn eerste soloalbum. Vijf jaar later verscheen hij met zijn eigen band op de podia en in de theaterzalen. “Noem mij gerust een veelzijdige muzikale kaméleon, meteen ook een verklaring waarom de mensen graag naar het theater komen, want daar breng ik een mix van luisterliedjes, ballades, aangrijpende songs en feestmuziek. Je kan mij niet in een hokje stoppen en dat vind ik fijn.”

Analfabetisme
Naast zijn uitgebreide muziekcatalogus en zijn succesvolle theatertournees, scoorde René Karst twee jaar geleden ook al een hit met de meezinger ‘Liever te dik in de kist (dan weer een feestje gemist)’, een nummer dat hij uitbracht met collega Stef Ekkel. Sinds vorig jaar toert René met oud BZN-leden Carola Smit en Dick Plat. Tijdens hun ‘Letter voor Letter’-concerten vraagt het trio speciale aandacht voor analfabetisme.

René Karst wil met ‘Atje voor de sfeer’ ook doorbreken in Vlaanderen. “Jong en oud zingen hem mee. Het is een oorwurm met een toffe boodschap en een leuke videoclip, en het is vooral een heel herkenbaar, positief liedje dat past in de feesttenten, op het carnaval, bij de studentenfeestjes of in de Moose Bars. Het maakt niet uit, ‘Atje’ is zo catchy dat het ook in Vlaanderen een hit moet worden. Ik zou zeggen, proost!”

‘Atje voor de Sfeer’ van René Karst is digitaal beschikbaar, via o.a. Itunes, Spotify e.a.