...

Hogeschool Odisee krijgt nieuw logo en wordt ‘co-hogeschool’

Hogeschool Odisee krijgt nieuw logo en wordt 'co-hogeschool' - Logo Odisee oudHogeschool Odisee, die 6 campussen telt en 10.000 studenten opleidt, krijgt een nieuwe look. Het nieuwe logo bevat meteen ook de baseline en de visie waarmee de hogeschool de toekomst in trekt. Odisee wordt dé co-hogeschool, omdat ze 100% wil inzetten op cocreatie. Odisee wil in zo nauw mogelijke samenwerking tussen studenten, docenten, bedrijven en andere partners jonge én volwassen mensen klaarstomen voor de steeds sneller evoluerende maatschappij. En ze zet de theorie meteen om in de praktijk met de eerste College Kick-Off voor kwetsbare eerstejaarsstudenten, die vandaag plaatsvindt.

Alles in cocreatie

Hogeschool Odisee viert feest net voor het begin van het nieuwe academiejaar, want ze bestaat 5 jaar. Die verjaardag betekent ook de introductie van een nieuwe visuele identiteit. Het logo (zie onderaan) en de huisstijl veranderen, om nog meer aan te sluiten bij de visie die de hogeschool nastreeft voor de toekomst: cocreatie (zie ook video onderaan). Algemeen directeur Joris Rossie: “We expliciteren daarmee nog sterker wat we als hogeronderwijsinstelling nastreven. We willen dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven én de maatschappij samen aan ons onderwijsproject werken. We bundelen onze krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – binnen de hogeschool én op de werkvloer van onze bedrijfspartners. Bij Odisee denken en doen we zoveel mogelijk in co.”

Baseline ‘co-hogeschool’

De nieuwe baseline – ‘De co-hogeschool’ – drukt die missie kort maar krachtig uit. Ze werd, net als de nieuwe huisstijl, ontwikkeld door het communicatiebureau Absoluut uit Leuven, waarmee de hogeschool al verschillende jaren samenwerkt. De nieuwe huisstijl – die trouwens ook in cocreatie met personeel en studenten tot stand kwam – ruilt het zwart van vroeger in voor een dynamisch kleurenpalet (blauw, rood, muntgroen) en dito grafische elementen (zie afbeelding onderaan). Die elementen ondersteunen ook het streven van de hogeschool om wendbaar, inclusief en duurzaam te worden. Directeur Kwaliteit en Beleid Paul Garré: “We zien cocreatie echt als een hefboom om die complexe uitdaging te realiseren. Onze hogeschool omarmt verschillen en diversiteit. Ze wil samen met studenten, bedrijven en andere partners experimenteren en ondernemen. Ze is gericht op levenslang leren en duurzaam praktijkgericht onderzoek, waar de maatschappij ook echt iets mee is.”

Hogeschool Odisee krijgt nieuw logo en wordt 'co-hogeschool' - Logo Odisee
(Foto: Odisee, nieuwe logo)

Speciale tweedaagse voor nieuwe studenten

In de week van 16 september krijgt de Hogeschool Odisee op al haar campussen in Vlaanderen en Brussel een heuse visuele makeover. Tegelijk toont de school met de eerste editie van de College Kick-Off wat cocreatie in de praktijk kan betekenen. Dat initiatief, dat plaatsvindt op maandag 16 en dinsdag 17 september op Campus Brussel, wil twee dagen lang studenten met drempelvrees voor hoger onderwijs helpen werken aan hun zelfvertrouwen, hun sterktes en talenten en aan een nieuw netwerk van medestudenten. Het initiatief is opgezet in nauwe samenwerking met flink wat externe partners (Tracé Brussel, Minderhedenforum, clb’s…) en werkt ook met speciaal daarvoor opgeleide studentencoaches en docenten. Helemaal cocreatief dus. En met succes: Odisee verwachtte een paar tientallen studenten, maar het werden er bijna 100.

Over Hogeschool Odisee

Hogeschool Odisee ontstond precies vijf jaar geleden, toen Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de Oost-Vlaamse hogescholengroep KAHO Sint-Lieven samengingen. Beide groepen waren al fusies van eerdere hogescholen, waaronder oude bekenden zoals Ehsal, Vlekho, Honim enz. In 2014 werd Odisee ook onderdeel van de Associatie KU Leuven.

Vandaag biedt Hogeschool Odisee 25 bacheloropleidingen in 6 studiegebieden aan (Lerarenopleiding, Sociaal-Agogisch Werk, Biotechniek, Gezondheidszorg, Bedrijfskunde en Technologie) en diverse vervolgopleidingen. Vanaf 2019-2020 komen daar ook nog eens 9 graduaatsopleidingen bij met verschillende dag-, avond- en afstandstrajecten. Odisee telt zo’n 10.000 studenten en 1.200 personeelsleden. www.odisee.be.