...

De Stad van je Dromen te Oostende

Op het strand van Oostende bouwden 40 artiesten het grootste Zandsculpturenfestival ter wereld, met als thema ‘De Stad van je Dromen’. Ze gebruikten hiervoor maar liefst 240 vrachtwagens zand. Het festival is deze zomer niet minder 10.000 m² groot, met een wandelparcours van 1 kilometer lang, doorheen ruim 65 scènes of 150 zandsculpturen van 2 tot 12 meter hoog. Deze zomer zijn er artiesten uit Australië, Amerika, Rusland, Spanje, Italië, Duitsland, Ukraine, Polen en Frankrijk.

Ze verbleven 1 maand in Oostende voor de opbouw van het festival. Samen aten ze maar liefst 3.600 maaltijden en sliepen ze 1.200 nachten in een hotel dichtbij het strand. Samenwerken met professionele kunstenaars uit verschillende continenten zorgt voor een aangename subcultuur. De artiesten wisselen ervaringen, technieken en materialen uit, wat zorgt voor gedetailleerde en oogstrelende kunstwerken van groot formaat. Zo kan je er ook de afgebrande Notre Dame (Parijs) in al zijn glorie bewonderen, voorwaar een streling voor het oog.

De Stad van je Dromen te Oostende - IMG 2555

Het festival werd opgebouwd uit 240 vrachtwagens speciaal aangevoerd zand.
Het zand is afkomstig uit een grot in de Ardennen. Dit jonge zand is slechts 50 miljoen jaar oud, en heeft de zee nooit gezien. Oorspronkelijk is het goudkleurige zand afkomstig uit de bergriviertjes van de Franse Alpen, en 50 miljoen jaar later bevindt het zich in een zandgroeve in hartje Waals-Brabant. Strandzand kunnen ze hier niet gebruiken, dit maritieme zand heeft door het eeuwenlange rollen met eb en vloed, z’n oorspronkelijke vorm en kleur verloren, vergelijk het met dobbelstenen en knikkers. Deze kleine, ronde korrels laten zich niet meer stapelen. Het grottenzand dat wordt gebruikt heeft een hoekige korrel en bevat veel klei, en klei heeft de eigenschap dat het uitdroogt in de zon.

De Stad van je Dromen te Oostende - IMG 2708

Dit zorgt er voor dat de zandsculpturen bij een warme en zonnige opbouw bijna verstenen. Hoe méér zon er schijnt aan zee, hoe harder de beelden worden op het strand. Zo zijn de kunstwerken beschermd tegen alle weersomstandigheden.Bij een warme zomer wordt het festival zelfs automatisch verlengd tot eind september. Doch zagen we hier en daar al delen van sommige kunstwerken die reeds te lijden hadden van wind en regen.

Niet alleen kan je de stad van je dromen ontdekken maar er is ook plaats gereserveerd voor verschillende beroepen. Van psychiater tot boerin je vindt het er allemaal. Maar ook de legendarische vistrap in Oostende werd in een sculptuur verwerkt. We zagen ook een oorspecialist, een bloeddonor kortom de volledig medische wereld is ook te bewonderen in Oostende. Ook voor de politie is een speciale sculptuur ontworpen inclusief het kantoor. (zie foto).

De Stad van je Dromen te Oostende - IMG 2663

Bereid je voor op een ontdekkingsreis in een zandstad van ruim 10.000 m². Het wandelparcours van 1 kilometer neemt je mee langs 150 zandsculpturen.

De 65 scènes zijn speciaal gebouwd in het 16/9 formaat van je smartphone voor de ultieme vakantiefoto. De reusachtige taferelen van 2 tot 12 meter hoog zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Het speciale zand dat wordt aangevoerd uit de Ardennen is gedurende de wintermaanden veilig opgeslagen in de haven van Oostende. Elke zomer koopt de organisatie van het festival zand bij. Zo wordt het festival elk jaar groter. Het Zandsculpturenfestival in Oostende staat vermeld in het Guinness Book of Records als grootste festival in z’n soort sinds 2010. Het festival werd eerder in 2004 ook al eens vermeld in het boek met het hoogte zandsculptuur ter wereld.

De Stad van je Dromen te Oostende - IMG 2696

We mogen België dus gerust de koploper noemen van deze kunst, weliswaar met beperkte houdbaarheidsdatum. Van deze vergankelijke kunst bewaren we enkel onze herinnering als souvenir, en ons mooiste zomerfoto’s … Ontdek deze bijzondere tentoonstelling op het Groot Strand van Oostende. Want in een droomstad schuilt er om elke hoek een verrassing! Speciaal aangelegde paden maken het festival volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Honden aan de leiband zijn toegelaten. Het nemen van foto’s en video’s voor privégebruik is toegelaten. Op vertoon van een BNP Parisbas Fortis bankkaart aan de kassa van het festival geniet je 2 euro korting per persoon. Dit voordeeltarief is geldig voor max. 5 gezinsleden en beperkt tot 10 euro korting per gezin.

De Stad van je Dromen te Oostende - IMG 2713

Wie deze kunst met grote K nog wil gaan bekijken heeft nog tijd tot en met zondag 29 september 2019, elke dag doorlopend van 10 tot 19u. Je hoeft niet te reserveren en koopt ticket aan de kassa van het festival. In elk Belgisch Station en online op de website van NMBS kan je voordelige B-Dagtrips bestellen (trein H/T + toegang). Ook met de Kusttram Pluskaart reis je veilig en voordelig tot in Oostende.

Voor meer foto’s klik hier