...

Music Hall Classics presenteert Verdi’s Nabucco’ in Antwerpen, Gent en Brugge

Music Hall Classics presenteert Verdi's Nabucco' in Antwerpen, Gent en Brugge - Logo Music Hall 1

Music Hall Classics presenteert Verdi’s operaklassieker ‘Nabucco’ in Antwerpen, Gent en Brugge.

Music Hall Classics presenteert in oktober 2019 Giuseppe Verdi’s meest opgevoerde opera ‘Nabucco’ in Stadsschouwburg Antwerpen (12/10), Capitole Gent (13/10) en Concertgebouw Brugge (17/10). Het Bijbels drama ‘Nabucco’, dat door thema’s als macht, religie, vrijheidshunkering en liefde een verhaal van alle tijden is, wordt in het Italiaans gebracht, in een gloednieuwe enscenering van Vasiliy Vovkun, met futuristische decors van Tadey Rindzak, kostuums van Sergey Vasilyev en internationale operasterren op de top van hun kunnen. Tickets & info ‘Nabucco’: www.musichall.be

Grootmeester Giuseppe Verdi zocht voor deze Italiaanse operaklassieker zijn inspiratie in de Bijbelse geschiedenis. Het was zijn eerste grote succes en naar eigen zeggen het echte begin van zijn carrière. Het ‘Slavenkoor’ uit deze opera is tevens een van de allerbekendste operamelodieën uit de geschiedenis.

Music Hall Classics presenteert Verdi's Nabucco' in Antwerpen, Gent en Brugge - Nabucco 1

De opera heeft een grote rol gespeeld in het nationalisme van het Italiaanse volk. Elke voorstelling creëerde een gevoel van samenhorigheid en eenheid onder de Italianen. Va’ pensiero, de beroemdste passage, groeide zelfs uit tot een waar symbool. In dit lied treuren de Israëlieten in Babylonisch gevangenschap over hun vaderland. En het is met deze onderdrukte bevolking dat Verdi’s landgenoten zich toen identificeerden tegenover de Habsburgerse heersers. Nog steeds fungeert deze melodie als het officieuze tweede Italiaanse volkslied. Het is een lied waarin één gemeenschappelijke stem van de mensen spreekt, een natie, een gemeenschap.

Het verhaal
Zaccaria, de leider van de Hebreeërs en de Babylonische koning Nabucco zijn elkaars tegenpolen, zowel op politiek als religieus vlak. De eerste spreekt zijn volk moed in en voelt zich gesteund door God, de laatste gedraagt zich als een waar despoot en waant zich God.

Nabucco, de opera, toont een strijd tussen het onderdrukte Joodse volk en de machtige Babylonische dynastie. Een strijd tussen recht en tiranesk gedrag, tussen hoop en vrees. Maar de opera gaat over meer dan enkel over een breed conflict tussen ideologiëen. Er komen ook diverse persoonlijke drama’s aan bod. Wanneer zowel Nabucco’s dochter als adoptiedochter verliefd blijken te zijn op de prins van het andere kamp, laaien de emoties hoog op. Maar ook de inkeer en boetedoening van een door God’s bliksem gestrafte Nabucco, geeft hoop dat iedereen ‘verlost’ kan  worden.

Nabucco is een Bijbels drama, doorweven met universele raakpunten. Thema’s als macht, religie, vrijheidshunkering en de helende kracht van liefde komen aan bod waardoor het een verhaal is van alle tijden.

Creatives
Componist: Giuseppe Verdi
Producent: Geert Allaert
Dramaturg: Jean-François D’hondt
Regie: Vasiliy Vovkun
Decor: Tadey Rindzak
Kostuums: Sergey Vasilyev
Dirigent: Igor Tchernetsky
Orkest & Koor: Music Hall Classical Orchestra and Chorus
Resident Director: Brigitte Derks

Praktisch 
‘Nabucco’
Stadsschouwburg Antwerpen
Zaterdag 12 oktober 2019 – 20u
Capitole Gent
Zondag 13 oktober 2019 – 15u
Concertgebouw Brugge
Donderdag 17 oktober 2019 – 20u

Italiaans gezongen, Nederlandstalige boventiteling
Duur voorstelling: ± 2u50min (inclusief pauze)
Tickets & info: www.musichall.be

Music Hall Classics presenteert Verdi's Nabucco' in Antwerpen, Gent en Brugge - Nabucco 2.jpg