...

3de editie ‘Leive Vloms’ breekt records en bereikt meer dan 12.000 passanten

3de editie ‘Leive Vloms’ breekt records en bereikt meer dan 12.000 passanten. Jarige Bart Kaëll wordt verrast door Luc Appermont en de Oude Markt trakteert Paul Severs op een oorverdovend applaus.

3de editie ‘Leive Vloms’ breekt records en bereikt meer dan 12.000 passanten - Leive Vloms 1

Het is de eerste keer in de geschiedenis van ‘Leive Vloms’ dat we in de vooravond te maken hadden met wisselvallig weer, maar ’s avond bleef het droog, waardoor we meer dan 12.000 passanten mochten verwelkomen op de Leuvense Oude Markt. Een record, want het was hier de drukste avond van de zomer. Dit was een topeditie, dat merkten we na afloop aan de massa positieve reacties die onze bezoekers hebben achtergelaten en gedeeld via de sociale media. We zijn een gratis festival, maar het fijne is dat onze bezoekers de moeite doen om centen te geven voor de strijd tegen MS (Multiple Sclerose). Samen met Jan Heremans en de mensen van het MS Centrum Melsbroek, blijven we ons inzetten om het verhaal onder de aandacht te brengen en er is nog steeds heel veel geld nodig voor onderzoek”, zegt medeorganisator Erik De Rop namens VZW Oude Markt.

Rond 16.00 uur hing er al een gezellige drukte op de Leuvense Oude Markt en waren de eerste fans van Bart Kaëll al aanwezig. “Het wordt een bijzondere avond, want onzen Bart is jarig en ik ben er zeker van dat ze dat hier speciaal gaan vieren”, zegt de Vilvoordse superfan Ingrid Renet enthousiast. Haar geduld wordt nog een tijdje op de proef gesteld, want eerst was het de beurt aan dj’s Tom Van Oosterwyck, Kurt Frederickx en volksentertainer ‘Krikke’ om de massa op te warmen met de ‘Leive Vloms top 20’. De Oude Markt was al goed gevuld toen Marc Pinte om half acht de New Bis Band mocht voorstellen. Aansluitend begon de set van Mama’s Jasje en zanger Peter Van Laet heeft aan populariteit duidelijk nog niet moeten inboeten.

3de editie ‘Leive Vloms’ breekt records en bereikt meer dan 12.000 passanten - Logo House Of Entertainment

Een revival is veel gezegd, want ik ben eigenlijk nooit gestopt met muziek maken. Mijn laatste album doet het goed, maar vooral de optredens zijn waanzin. Vorige week stond ik nog op Suikerrock en vanavond mag ik openen op deze iconische plek, want in het verleden heb ik hier al een paar keer mogen optreden. Ik vind het geweldig om, tussen de terrassen, op de langste toog ter wereld mijn ding te mogen doen. Mensen zingen luidkeels mee met ‘Zo ver weg’, ‘Teken van leven’ en ‘Als de dag van toen’. Bijzonder was voor mij ‘Ik ben verliefd op jou’, een nummer dat ik opgedragen heb aan Paul Severs. In mijn carrière ben ik Paul regelmatig tegen het lijf gelopen. Dat was echt een fantastische mens, die helaas te vroeg gestorven is. Ja, ik had kippenvel en dat kwam door het applaus van het publiek. Ik werd er zelfs een beetje emotioneel van.

Het feesttempo ging de hoogte in toen Wim Soutaer en Charles Van Domburg op het podium verschenen. Samen met de liveband speelden ze alleen maar hits, met als uitschieters ‘Allemaal’ én hun versie van de André Hazes-klassieker ‘Leef’. “De voorbije weken hebben we ons in aanloop naar ‘Leive Vloms’ geweldig geamuseerd met grappige filmpjes die op de sociale media gretig werden bekeken en gedeeld. We kozen voor ‘Zeg ‘ns meisje’ als eerbetoon aan Paul Severs, omdat het één van zijn grootste successen is en ook perfect paste in onze setlijst”, zegt Wim Soutaer na afloop van het optreden.

3de editie ‘Leive Vloms’ breekt records en bereikt meer dan 12.000 passanten - P1130679

Kippenvel
Alvorens Bart Kaëll zijn verjaardag mocht vieren, werd het even heel stil op de Oude Markt toen Nina Butera met haar producer en gitarist Christophe Severs op het podium verscheen. “Elke dag mis ik mijn vader en stel ik me de vraag hoe hij de dingen zou aanpakken. Hij was niet alleen mijn papa, maar ook mijn mentor die mij voluit steunde in de dingen die ik deed. Dat verdriet en gemis heb ik van me afgeschreven in ‘Terug bij mij’, een nummer dat de nieuwe single is van Nina Butera, een artieste die mijn vader ook altijd heeft gesteund. Het was een emotionele, maar mooie avond. Het eerbetoon van de collega-artiesten aan mijn vader heeft mij geraakt, net als het applaus en de waardering van het publiek. Kippenvel. Prachtig”, zei een geëmotioneerde Christophe Severs.

Nina Butera

Luc Appermont 
En dan was het tijd voor de jarige Bart Kaëll, die zijn 59ste verjaardag vierde op de Leuvense Oude Markt. “Ik heb hier wel eens gestaan voor een gastoptreden, maar het is volgens mij echt de eerste keer dat ik hier met zo’n grote liveband mag optreden, op mijn verjaardag dan nog. Geweldig. Ik ben vandaag al goed verwend met attenties en cadeautjes en dat doet deugd”, zei hij met glunderende oogjes. Bart eerde Paul Severs met ‘Geen wonder dat ik ween’ en had ook zijn eigen grote hits ‘Zeil je voor het eerst’, ‘Mooi weer vandaag’ en ‘1000 terrassen in Rome’ op de setlist staan. Hij schrok toen hij op het podium een verjaardagstaart in ontvangst mocht nemen uit handen van bekend Leuvenaar Luc Ponsaerts.

Bart Kaëll
(Foto: Marc Torbeyns)

Hij was niet alleen met de taart, Luc had ook Bart’s echtgenoot Luc Appermont meegebracht. Een primeur, want het was de eerste keer dat Luc op de Leuvense Oude Markt stond als zanger. Hij bracht solo ‘De banaantjes’ van Tony Corsari en vervolgens zong hij met Bart het duet ‘Avond’. Bart eindigde met ‘Hallo goeiemorgen’ en het publiek ging compleet uit het dak toen hij afscheid nam met ‘De Marie-Louise’. De lichten van het podium gingen uit, maar het publiek bleef nog geruime tijd hangen en zorgde voor een geslaagde afterparty die zich afspeelde op de terrassen en in de cafés op en rond de Oude Markt.