...

Dilbeeks student verpleger Senne op stage in Kotka, Finland

Senne heeft een bijzonder leerrijke stage achter de rug. De voorbije twaalf weken liep hij stage op verschillende diensten in het Kymenlaakso Central Hospital in Kotka, Finland. Wij zochten Senne op voor een gesprek.

Senne De Bie
Op de campus van de University of Applied Sciences,

Waarom op buitenlandse stage?

Een buitenlandse stage is zonder twijfel een fantastische ervaring die ik kan aanraden aan elke student Verpleegkunde. Tijdens een stage in het buitenland krijg je de kans om je horizonten te verruimen en een hoop nieuwe dingen te leren. Ik liep 12 weken stage in het ziekenhuis in Kotka en verbleef in totaal 16 weken in Finland. Tijdens mijn stage kreeg ik de kans om als toekomstig verpleegkundige mijn kennis verder uit te breiden en de verpleegtechnische vaardigheden verder in te oefenen. Ik heb de afgelopen weken zoveel geleerd over de de cultuur en het dagelijks leven in Finland. Het was voor mij ook de eerste keer om op mezelf te wonen en dat betekent dus ook zelf koken, kleren wassen, kuisen, … Gelukkig is dat allemaal goed meegevallen!

Waarom naar Finland?

Ik kreeg van veel mensen de vraag waarom ik zo graag naar Finland op stage wilde gaan. De meeste studenten kiezen immers voor landen met een low-resource setting zoals Benin, Ghana, de Filipijnen …
Finland heeft een bijzonder goede gezondheidszorg en juist daarom is het als toekomstige zorgverlener interessant om daar stage te lopen en de verschillen met onze Belgische gezondheidszorg te ontdekken.

Kwaliteit

Terwijl de kwaliteit in beide landen hoog ligt, is het toch interessant om de verschillen te zien in de manier waarop technieken worden uitgevoerd, hoe patiënten worden benaderd, hoe ziekenhuizen omgaan met kwaliteit en patiëntveiligheid, hoe de gezondheidszorg wordt georganiseerd … Een buitenlandse ervaring zoals deze biedt volgens mij veel kansen om te leren van elkaar om zo betere zorgen te verlenen als verpleegkundige en ook binnen een groter kader gezondheidszorg op een betere manier te organiseren.

Stage Verpleegkunde

Mijn stage in het ziekenhuis van Kotka was fantastisch! Ik liep stage op een afdeling heelkunde, hemodialyse en op de spoedgevallendienst. Ik vond vooral mijn laatste zes weken stage op spoed bijzonder interessant. Door de sterke programmatie van de ziekenhuizen (verspreiding over het grondgebied) was ik dagelijks betrokken bij de behandeling van kritieke en traumapatiënten. Dit waren ook de laatste weken van mijn stage waardoor toch al ietwat vertrouwd was met het ziekenhuis, de patiëntendossiers en de taal …

Senne De Bie
Voorbereiden van het dialysetoestel voor de behandeling van nierpatiënten door Senne

Taal

Fins is een verschrikkelijk moeilijke taal en dat maakte het niet gemakkelijk om te communiceren met de patiënten. Ik heb tijdens de eerste weken daarom geprobeerd om een basis aan woordenschat en zinnen te leren om toch mijn plan te kunnen trekken. Het leren van de grammatica op deze korte periode was praktisch onmogelijk, het Fins telt namelijk maar liefst 16 naamvallen. Dat betekent concreet dat elk woord er 16 keer anders kan uitzien. Desondanks dat is mijn stage heel goed meegevallen, kan ik wel
zeggen dat het niet spreken van de taal een grote barrière vormde in de zorgverlening.

Wat is nu typisch Fins?

Een van de belangrijkste onderdelen van de Finse cultuur is ongetwijfeld de Finse sauna. Je moet rekenen dat Finland ongeveer 5.5 miljoen inwoners telt en dat er maar liefst meer dan 3 miljoen sauna’s zijn. Dat is een gemiddelde van 1 per gezin! De meeste Finnen gaan dan ook wekelijks tot dagelijks in de sauna.

Senne De Bie
Sauna en ijszwemmen

Ervaring

Mijn ervaring met Finnen is dat ze beschouwd kunnen worden als bescheiden en hardwerkende mensen met een bijzondere passie voor bepaalde activiteiten zoals sauna. Het eerste contact verloopt niet altijd gemakkelijk omdat het vrij gesloten mensen zijn, maar eens je ze beter leert kennen kan je wel spreken van een heel duurzame en waardevolle relatie!

Wil jij ook op Erasmusstage naar Finland?

Aarzel niet om Senne te contacteren voor meer informatie. E-mail:
senne.debie@student.odisee.be.
Extra info
Senne De Bie, 20 jaar
Student Verpleegkunde 3e jaar, Odisee campus Brussel
Woonachtig te Groot-Bijgaarden
Gelieve hem te contacteren via senne.debie@student.odisee.be voor verdere vragen