Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt

-Hasselt Zaterdag 22 december- Het Weihnachtsfest der Volksmusik was voor het eerst te gast in het Ethias theater in Hasselt.
Weihnachtsfest der Volksmusik maakt in december opnieuw een kersttournee langs de mooiste theaterzalen van Nederland en kwam voor het eerst ook naar Vlaanderen. Het Ethias theater in Hasselt viel deze eer te beurt om deze prachtige show te mogen ontvangen.

Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt - IMG 3825

Iets na 20u gaf gastpresentator Wijbrecht Van De Sande de aftrap van het Weihnachtsfest der Volksmusik. In nederland bestaat deze traditie al een hele tijd in tegenstelling tot bij ons, waar dit niet bestaat. Zoals steeds bij iets nieuws is dan ook de vraag:”hoeveel mensen er voor deze eerste editie zouden opdagen”?. toen de show van start ging waren er toch tussen de 400 a 500 toeschouwers komen opdagen. Wat gezien de eerste keer toch al een klein succes mag genoemd worden.

Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt - IMG 3765 2
Wijbrecht Van De Sande

De eersten die Wijbrecht mocht aankondigen waren Die Stimmen der Berge. De voormalige leden van de Regensburger Domspatzen en finalisten van de Grand Prix der Volksmusik weten als geen ander hoe kerst muzikaal moet klinken. En dat was ook te merken aan het enthousiasme uit de zaal. De handen gingen vlot op mekaar op het ritme van de muziek.

Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt - IMG 3821
Die Stimmen der Berge

Daarna was het de beurt aan de presentator Stefan Mross van het pogramma ‘Immer wieder Sonntags’, één van de populairste en meest geliefde muziekprogramma’s van de Duitse televisie. Hij bracht buiten zijn beroemde kerstprogramma ook zijn trompet mee. Wat hij daarop liet horen bezorgde menig toeschouwer kippenvel. Hij vertelde ook zittend vanuit een zetel het verhaal van de vier kaarsen. Weliswaar in het Duits. Wij vertaalden het naar het Nederlands;

Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt - IMG 3809
Stefan Mross

Ooit waren er vier kaarsen.
De eerste kaars zei: “Mijn naam is Vrede. Maar er is nog steeds oorlog.”En de kaars ging uit. De tweede kaars zei: “Mijn naam is Geloof. Maar de mensen lopen bij mij weg.”En de kaars ging uit. De derde kaars zei: “Mijn naam is Liefde. Maar de  mensen vergeten mij. Ze houden niet meer van elkaar, alleen nog maar van zichzelf.”
En de kaars ging uit.

Een kind liep de kamer in. Hij zag dat drie van de vier kaarsen niet brandden, en hij begon te huilen. De vierde kaars zei: “Kind, huil niet. Maak je geen zorgen. Ik brand nog steeds. We kunnen met mijn vlam de andere kaarsen weer doen branden. Mijn naam is Hoop.” Dit was echt een verhaal volledig in het teken van Kerstmis waar iedereen ademloos naar luisterde en stil van werd.

Voor de ultieme kersfsfeer was je bij de daarop volgende formatie
Zillertal Pur zeker aan het goede adres. het traditionele ‘Anklöpfen’ een traditie in het zillertal. Mannen in traditionele klederdracht gaan van deur tot deur om daar kerstliederen te zingen voor de bewoners. Je kan het een beetje vergelijken met driekoningen zingen bij ons, maar door volwassenen en op kerstdag.

Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt - IMG 3878
Zillertal Pur

Voor de pauze was het nog de beurt aan de enige vrouwelijke artieste
Melanie Payer, De enige dame uit het gezelschap. Een nieuwe ster in deze muziekbranche. Haar carrière gaat momenteel als een raket in Duitsland en Oostenrijk. Ze was reeds in alle grote televisieshows te gast en vandaag dus in Hasselt. Haar “Ave Maria” bezorgde iedereen voor de tweede keer keer kippenvel. Na de pauze kwamen alle artiesten nog eens terug. Daarna werden ze door Wijbrecht nog éénmaal op het podium geroepen onder daverend applaus en een staande ovatie van de toeschouwers.

Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt - IMG 3843
Melanie Payer

Het weinachtfestival werd afgesloten met een samenzang van het mooie “Sille Nacht”. Dit wereldberoemde nummer werd trouwens geschreven door een priester uit het Zillertal. Als we één conclusie kunnen trekken van deze avond dan is het wel dat de thuisblijvers ongelijk hadden. Voor diegenen die echt van Volksmusik houden op 14 Maart 2019 komt Stefan Mross met zijn pogramma ‘Immer wieder Sonntags’, dat zal opgenomen worden in het Ethias Theater. En voor zij die er graag hadden bijgeweest op het weinachtfest der Volkmusik die noteren alvast 20 december 2019 in hun agenda. want dan gaat de 2e editie van het Weinachtfest Der Volkmusik door in het Ethias Theater in Hasselt.

Weihnachtsfest der Volksmusik voor het eerst in Hasselt - IMG 3933

Meer foto’s klik hier