...

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed SP.a het in Haaltert?

Lisa Houtman en Johan Souffriau
Lisa Houtman en Johan Souffriau

Hoe deed SP.a het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De Haaltertse socialisten leverden een campagne af die sterk in de lijn lag van de nationale partijlijn met een grote klemtoon op de bevoegdheden van huidig schepen Lisa Houtman. Het was een tocht met weinig grote pieken of dalen. Als kleine partij was de partij geen grote aanwezigheid in het straatbeeld toebedeeld, maar de socialistische kandidaten probeerden zich wel te laten opmerken op allerlei evenementen al was de berusting in waarschijnlijk verlies vooraf wel al ingecalculeerd. Grote ambities inzake mandaten werden niet expliciet uitgesproken door Houtman en de haren.

Na het afhaken van Astrid De Winne kwam het volle gewicht van de campagne op de schouders van Houtman terecht al kreeg ze daarbij wel de nodige ondersteuning van vader Eric die de lijstvorming in goede banen leidde. Het bleef schrapen tot de limiet om de lijst op orde te krijgen en dat bleef niet zonder gevolgen. Met drie familieleden op de lijst werd het eerder Lijst Houtman.

De cijfers
Nog slechts 8% van de Haaltertse kiezers geeft zijn stem aan SP.a, een daling met 4,7% ten opzicht van 2012. Een verlies van 35% van de kiezers geeft de enorme achteruitgang beter weer. Het resultaat oogt dan ook niet zo fraai voor SP.a met nog maar twee verkozenen in de gemeenteraad.

Bijna 31% van de socialistische kiezers deelde een kopstem uit. Een traditie. Als er dan toch een rood bolletje achter de naam werd gekleurd, gebeurde dat in 73% van de gevallen bij Lisa Houtman. Elke andere kandidaat komt ver achter Houtman qua personificatiegraad. Voor een kleine partij als SP.a een groot probleem. Houtman is de scorende spits van een kleine ploeg onderaan de rangschikking. De partij heeft dringend nood aan verbreding met een aantal sterke kandidaten, maar heeft alvast de trend niet mee in Vlaanderen.

De fractie
Lijst Houtman, dus. Huidig schepen Lisa Houtman geraakte makkelijk door de selectie van de kiezer en mag opnieuw zetelen in het schepencollege. SP.a is de derde noodzakelijke partner om een stabiele meerderheid tot stand te brengen en de loyauteit van de partij wordt door N-VA beloond met één belangrijk mandaat in het schepencollege. Alle bevoegdheid in zogenaamde persoonsgebonden materies gaan naar Houtman. Naast het welzijn van de mens krijgt schepen Houtman de nieuwe bevoegdheid van dierenwelzijn.

Tweede rechtstreeks verkozene is Eric Houtman die onmogelijk kan zetelen in de gemeenteraad omwille van onverenigbaarheid door familiale banden. Hij moet genoodzaakt plaatsmaken voor eerste opvolger Johan Souffriau die dankzij zijn tweede plaats op de lijst kan zetelen in de gemeenteraad. Zoals voor elk gemeenteraadslid : rapport binnen zes jaar met af en toe een tussentijdse evaluatie.