...

Jong N-VA wil betaalde feestdag op 11 juli

vlaamse leeuw foto pixabayJong N-VA wil betaalde feestdag op 11 juli

Jong N-VA vraagt om van 11 juli een officiële, betaalde feestdag te maken. Op de Vlaamse feestdag moeten de meeste werknemers gewoon werken. Daar moet volgens de jongeren van N-VA verandering in komen. “11 juli kan pas echt een feestdag zijn als alle Vlamingen kunnen genieten van de vele festiviteiten” zegt voorzitter Tomas Roggeman. Dat er de avond voordien door het WK ook al veel te beleven valt, is mooi meegenomen.

In tegenstelling tot de Belgische feestdag, krijgen werknemers geen betaalde dag vrij op de feestdagen van de Gemeenschappen. Daar moet volgens de jongeren van N-VA verandering in komen, zodat iedereen kan genieten van de talrijke evenementen. “Heel wat gemeenten, buurtcomités, verenigingen enzovoort organiseren evenementen in het kader van Vlaanderen Feest. Maar praktisch is dat niet: ofwel moeten ze noodgedwongen uitwijken naar het weekend, ofwel komen vele mensen niet opdagen omdat ze moeten werken.”

De invoering van een extra betaalde feestdag is mogelijk zonder de werkgevers op te zadelen met extra kosten. Door een nieuwe feestdag in te voeren, maar de eerste feestdag die in een weekend valt niet te compenseren, kunnen alle werknemers vrijaf krijgen op de feestdag van hun gemeenschap.

Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn steunt voluit de oproep van Jong N-VA. “Nu zijn het enkel ambtenaren van de Vlaamse Overheid, de gemeenten en werknemers van sommige banken op 11 juli van een vrije dag genieten. Laat ons snel werk maken van een vrije dag voor alle Vlamingen. Niets is immers zo prettig als samen feest vieren.”