Gent start proefproject met hondenpoeppalen

hondenpoeppalen Gent

Voor mensen die wandelen en kuieren in Gent is het aangenamer vertoeven. Met meer dan 180 hondentoiletten en 3.000 afvalkorven streeft de Stad Gent ernaar om het openbaar domein hondenpoepvrij te houden. Met het pilootproject hondenpoeppalen wil de Stad Gent een extra experiment opzetten, om het openbaar domein nog netter te krijgen.  

Wat is een hondenpoeppaal?

In een hondenpoeppaal, een kokervormige buis met een deksel bovenaan, mogen enkel poepzakjes gedeponeerd worden. Hondenpoeppalen nemen beperkte plaats in, ze zijn gebruiksvriendelijk en kunnen snel geleegd worden. De Groendienst maakt ze elke werkdag leeg en onderhoudt ze ook.

Waar komen hondenpoeppalen?

In de Staakskenstraat in Mariakerke, de Charles Andrieslaan in Ekkergem en de Gebroeders De Smetstraat in het Rabot werd het bestaande hondentoilet uitgebroken en vervangen door een hondenpoeppaal. Op andere plekken was er nog geen hondenvoorziening, maar worden er nu hondenpoeppalen geplaatst. Dat is het geval in de Gontrodestraat/Priesterstraat in Ledeberg en de Zinniastraat in de Brugse Poort.

Proefproject

‘Het plaatsen van hondenpoeppalen is een proefproject waarmee de Stad Gent nog meer wil doen voor hondenbaasjes en -wandelaars. Op die manier pakken we hondenpoep op het openbaar domein efficiënter aan en bouwen we verder aan een propere stad, voor iedereen.’

Tine Heyse, schepen van Milieu, Energie en Klimaat

Aan het einde van het project verwerken de stadsdiensten de data van alle locaties en komen zo tot een totaalvisie over hondenvoorzieningen. Van eind juni tot eind oktober monitort de Stad Gent elke week hoe de palen gebruikt worden. Zo houdt de Stad Gent bij of de hondenpoeppalen correct gebruikt worden, of er hondenpoep in de omgeving op het openbaar domein te vinden is en of er sluikstort in de buurt aangetroffen wordt. Ook eventuele klachten worden nauwgezet bijgehouden.

Hondenpoep opruimen is verplicht

Hondenpoep is één van de meeste storende vormen van hinder, waarover bij diensten als Gentinfo vaak klachten binnenkomen. Als het op afval en hondenpoep aankomt, hanteert de Stad Gent een driesporenbeleid: sensibiliseren, opruimen en beboeten. In april al startte een campagne waarbij hondenbaasjes worden aangespoord om honden aan de leiband te houden en hondenpoep op te ruimen. Medewerkers van de Stad Gent legen elke dag de hondentoiletten en binnenkort ook de hondenpoeppalen. En ook op het openbaar domein ruimt IVAGO hondenpoep op. Maar hondenbaasjes en -wandelaars moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Als ze de opruimplicht negeren, riskeren ze een GAS-boete van 60 euro. Wie met de hond op wandel gaat, is trouwens verplicht om minstens twee honden poepzakjes op zak te hebben.

Meer info

In alle Gentinfopunten kunnen hondeneigenaars en -liefhebbers een folder afhalen over de hondenvoorzieningen in Gent, en een gratis kokertje met hondenpoepzakjes, zolang de voorraad strekt.

Lees alle info over honden op www.stad.gent/honden

Gentinfo: 09 210 10 10